Reklama
Loading...
Reklama

Jablonec se po podzimu nachází na čtrnácté příčce ligové tabulky. S pouhými šestnácti body je namočen v barážové skupině a čeká ho perné jaro. Probojují si Severočeši cestu do klidnějších vod ligového pelotonu?

Na začátku loňského června slavili v Jablonci třetí místo a těšili se na boje o evropské poháry. O šest měsíců později je tým ze severu sice na třetím místě, ale od konce. Již v srpnu bylo zřejmé, že na Střelnici není vše zcela v pořádku.

Z prvních šesti zápasů si Severočeši odnesli jen pět bodů za jedinou výhru a dvě remízy. Vzhledem k postupu do základní skupiny Konferenční ligy se ale zdálo, že jde jen o pomalý rozjezd dobře fungujícího týmu. Navíc když tým ze Střelnice v závěrečném kvalifikačním dvojzápase vyprovodil Žilinu 8:1. Zbytek podzimu však zcela odhalil nedostatky současného Jablonce.

Největším problémem Severočechů je střelecká impotence. Hubených čtrnáct branek z Jablonce dělá nejméně produktivní tým v nejvyšší soutěži. Důvodů nízké střelecké produktivity je několik. Tím největším však je jednoznačně letní odchod Ivana Schranze do Edenu.

Slovenský reprezentant se skvěle doplňoval se stálicí v jabloneckém útoku Martinem Doležalem. Tato dvojice se postarala o téměř polovinu všech branek Severočechů v předcházejícím ročníku. A zatímco Schranz se prosazuje v nabytém kádru sešívaných, Doležal zaznamenal na podzim pouhé dvě branky. Absenci střelecké formy urostlého útočníka dokazuje i propad v úspěšnosti střelby o téměř 20% oproti minulé sezoně.

Zkušený střelec navíc po devíti letech opouští Střelnici a je na cestě za svým prvním zahraničním angažmá v polském Lubinu. V kabině čtrnáctého týmu Ekstraklasy se sejde s dalším českým útočníkem Tomášem Zajícem.

Doležala nicméně již na podzim v útoku nahradil mladičký Čvančara, který byl s pěti ligovými góly nejlepším zakončovatelem Jablonce. Minulý čas je zcela na místě. Čvančara totiž v trápícím se týmu vyčníval natolik, že si vysloužil zájem tuzemské špičky a ještě před Vánoci přestoupil do pražské Sparty. Severočeši tak do druhé poloviny sezony vstupují bez hráče, který se postaral o více než třetinu vstřelených branek.

Střelecká křeč je o to bolestnější, že Jablonec ve většině zápasů dominuje. Průměrné držení míče 52% činí ze severočeského týmu čtvrtý nejúspěšnější tým v této disciplíně. Tým okolo veterána Tomáše Hübschmana má i solidní úspěšnost přihrávek 77%.

Svěřenci Petra Rady překvapivě vévodí statistice v počtu rozehraných standartních situací a také jsou nejčastěji faulovaným týmem. Během zimní přípravy by tak měli jablonečtí pilovat zahrávání standartek, aby mohli tuto svojí devízu plně zužitkovat.

Severočeši mají zkušený a kvalitní kádr a potřebují především získat sebevědomí a klid v zakončení. Hráči jako Pilař, Malínský, Houska, Zelený by měli být schopni vytáhnout tým z barážových příček. Jen v útoku to není velká sláva. V útoku zůstali pouze bezgólový Nešpor, mladý ghaňan Abubakar a navrátilec z hostování Ikaunieks, který se neprosadil ani na hostování v rodném Lotyšsku.

Nadějí pro Jablonec by mohl být příchod urostlého forvarda Jana Silného z Líšně. Střelec osmi druholigových gólů typologicky odpovídá požadavkům trenéra Rady na hrotového hráče. Navíc není zatížen dekou, která leží na jabloneckém týmu a mohl by tak přinést do kabiny svěží vítr. Bude ale jedna posila do útoku stačit?

Reklama