Reklama
Loading...
Reklama

Jan Kuchta se konečně dočkal. Vysněný přestup do zahraničí je velmi blízko, vylaďují se jen poslední detaily. Poté se útočník stane hráčem Lokomotivu Moskva, klub za něj Slavii vysází pět milionů eur (asi 125 milionů Kč). Český snajpr má radost a Slavia ji může mít taky – podobně jako v případě Abdallaha Simy se jí povedl fantastický obchod. Přichází tak sice o svého nejlepšího útočníka, smutnit ale rozhodně nemusí.

Čtyřiadvacetiletý kanonýr se do Edenu vrátil v létě 2020 poté, co v právě dohrané sezoně na jaře zářil v dresu Liberce. Přesto krok Slavie přivést svého odchovance zpět vzbuzoval u fotbalové veřejnosti pochybnosti. Co když to byl jen malý záblesk geniality a pak propadne? Nevíru vzbuzovaly také kontroverze, které kolem Kuchty kroužily. Hráč měl údajně problémy v kabině, na hřišti nešel ke žluté kartě za tvrdost, případné simulování daleko. Přesto se vedení červenobílých rozhodlo na Kuchtu vsadit a poslalo do Liberce devět milionů korun.

Zdroj fotografie: SK Slavia Praha

Kuchta důvěru vedení splatil bohatě. Od počátku střílel gól za gólem, čehož si v tomto létě všimli v anglickém druholigovém Stoke a nabídli Slavii jeden milion eur (asi 25 milionů Kč). Tehdy Slavia odmítla, s čímž Kuchta spokojen nebyl, dostal však slib, že pokud přijde někdy v budoucnu lepší nabídka, může odejít.

Honza míří do světa

Tak se stalo teď v zimě. Ruský Lokomotiv potřebuje nahradit stárnoucího Fjodora Smolova a k tomu si vybral právě Kuchtu. Nejprve to na Tvrdíka a spol. zkusili moskevští se čtyřmi miliony eur (asi 100 milionů Kč), což představenstvo Slavie ještě odmítlo. Bylo mu ale jasné, že zájem momentálně šestého týmu ruské Premier Ligy je velký a čekalo na vylepšenou sumu. Ta přišla, Lokomotiv podle isport.cz na stůl vysázel pět milionů eur (asi 125 milionů Kč) a Kuchtovi tak umožnil vysněný přesun do zahraničí.

Čeští fanoušci se teď možná podivují, proč Rusko? Chybně. Ať si to chceme přiznat, nebo ne, ruská liga je kvalitnější než ta naše. Lokomotiv je klubem bohatým, Kuchta si přijde na slušné peníze, a i když letos už tým z evropských pohárů vyletěl, stále je jejich pravidelným účastníkem. Před právě probíhajícím ročníkem hrál celek z Moskvy třikrát za sebou v základní skupině Ligy mistrů. Navíc je tu také případ Alexe Krále, kterému povedené angažmá v konkurenční Spartaku vyneslo štaci ve West Hamu.

Zdroj fotografie: FK Spartak Moskva

Slavia na transferu obrovsky vydělala. Ne sice tak jako na Abdallahu Simovi, ale stále Kuchtu dokázala prodat za zhruba třináctkrát více, než ho koupila. Za tyto prostředky si pak může hledat potřebnou náhradu, což ale může ztížit její nově nastavená politika na trhu, kdy klub nechce kupovat hráče starší 23 let. Spekuluje se konkrétně o čtyřech hráčích, z nichž dané kritérium splňují pouze dva.

Kdo Kuchtu nahradí?

Zjevný je zájem o Daniela Filu z Mladé Boleslavi, jednání mezi kluby se ale komplikují, středočeský klub totiž nechce devatenáctiletého mladíka pustit. Navíc se nabízí otázka, zda by dokázal útočníka Kuchtova kalibru okamžitě nahradit – spíše ne. Maďarská média upozorňují, že skauty z Edenu hodně zaujal hráč budapešťského MTK a reprezentant Severní Makedonie Bojan Miovski, více jsme psali zde. Zadarmo by mohl přijít Mahir Emreli, s nímž má Slavia nepříjemné zkušenosti z letních soubojů s varšavskou Legií (více zde). A čtvrtým do party je gólostroj Plzně Jean-David Beauguel, který by za menší sumu mohl dorazit už nyní, v létě se pak stane volným hráčem. Francouzský útočník ale už dříve avizoval, že po skončení smlouvy ve Viktorii by rád odešel z Česka.

Pokud Slavia nikoho nesežene, bude muset doufat, že zůstane forma Schranzovi. Na to, že se rozstřílí Krmenčík, by si spousta fanoušků ani expertů nevsadila, byť kvalitním hráčem bezesporu je. Může se chytit Alijagič, který na to stoprocentně má. Na podzim se nestal nejlepším střelcem druhé ligy náhodou, na nejvyšší úrovni je ale neprověřený a sázet na něj je příliš riskantní. V týmu je také stále Tecl, kterého Trpišovský v určitých typech zápasů rád využívá, jinak ale příliš nehraje a momentálně je navíc zraněný. Být ve vedení Slavie, kvalitního hroťáka hledám s ohledem na Evropskou konferenční ligu a na ligovou tabulku vehementně…

Zdroj fotografie: Twitter UEFA Europa Conference League
Reklama