Reklama
Loading...
Reklama

Český klub letos do vyřazovací fáze Evropské ligy bohužel nepostoupil, čeští fanoušci v ní i přesto budou mít komu fandit. West Ham s českou trojicí i Bayer Leverkusen s kanonýrem Patrikem Schickem ovládl svou základní skupinu a postoupil přímo do osmifinále. Čechy tak budou čekat atraktivní zápasy proti těžkým vahám evropského fotbalu.

Vyřazovací část EL je letos obsazena možná nejkvalitněji za celou existenci této soutěže. Největší atrakcí v ní bezpochyby bude slavná Barcelona, která bude bez vyřazovací části Ligy mistrů po dvaceti letech. V probíhající sezoně z ní Katalánce už v základní skupině vyprovodil Bayern Mnichov s Benficou.

Dále z milionářské soutěže do EL sestoupili v posledních minimálně dvou letech účastníci jarní části LM Dortmund, Lipsko a Atalanta Bergamo, rekordman v počtu vítězství v EL Sevilla či Porto, které v jedné z nejsilnějších skupin letošní LM bojovalo do posledního zápasu o postup.

Z týmů, které hrály už základní skupinu druhého nejprestižnějšího evropského poháru se mezi favority rozhodně řadí Lyon, Neapol a minimálně mezi spolufavority kromě Lazia, Frankfurtu a Monaca patří i dva kluby s českým zastoupením.

A to v poslední době v Česku velmi populární West Ham s českou trojicí Souček, Coufal, Král a českým spolumajitelem Danielem Křetínským. Druhým je Leverkusen s Patrikem Schickem, který zažil fantastické EURO a v Bundeslize letos střelecky konkuruje i největším megahvězdám.

Prvenství v EL znamená postup do základní skupiny příštího ročníku LM, která West Hamu v minulé sezoně těsně unikla. Aktuálně je v Premier League na čtvrtém místě a opět bojuje o účast v milionářské soutěži. Udržet se v nejlepší lize světa v první čtyřce ale bude extrémně náročné.

Dlouhé čekání na trofej

Češi ve West Hamu už na svém kontě mají trofeje ze Slavie. Jejich spoluhráči ale na poháry tak bohatou kariéru nemají. Kladiváři trofej nad hlavu naposledy zvedli na konci sezony 1979/80, kdy triumfovali v FA Cupu. Jejich jediným mezinárodním triumfem je Pohár vítězů pohárů 1964/65.

Velmi dlouho už na trofej čeká i Leverkusen. Ten ve své historii vyhrál v sezoně 1987/88 DFB Pokal a v ročníku 1992/93 Pohár UEFA. Patrik Schick v sezoně 2013/14 odehrál za Spartu přes 30 minut a je mu tak připsán double. Trofej, ke které by plnohodnotně přispěl ale ještě nemá. Na rozdíl od West Hamu má Leverkusen větší šanci na postup do LM přes domácí ligu.

Výhodou West Hamu i Leverkusenu je přímý postup do osmifinále soutěže. Kluby, které hrály LM a druzí ze skupin EL budou absolvovat kolo navíc. Další oporu českého nároďáku, která se zúčastní vyřazovací fáze EL je gólman Tomáš Vaclík. Jeho Olympiakos se však neřadí mezi favority soutěže a v prvním kole jarní části se navíc utká s favorizovanou Atalantou.

Pavel Vrba se plete

Velká jména budou hrát i ve vyřazovací fázi Evropské konferenční ligy. Představí se v ní AS Řím, Leicester, Marseille a o osudu dvojice Arnhem/ Tottenham ještě není rozhodnuto. Tím ale výčet zvučných klubů v jarní fázi nové soutěže končí. Otázkou navíc je, jak vážně budou tyto kluby k EKL přistupovat.

„Abych byl upřímný, tak ani nevím, co je to za soutěž. Zatím jsem se soustředil pouze na Evropskou ligu a boj o postup,“ řekl trenér Leicesteru Brendan Rodgers v rozhovoru pro BT Sport poté co jeho tým podlehl Neapoli a propadl se do EKL.

Mezi favority EKL se rozhodně může řadit trojice nizozemských klubů PSV Eindhoven, Feyenoord, Alkmaar. Jako spolufavority je možné označit například Rennes, Celtic, Kodaň, PAOK, LASK Linz či Basilej. Bez šance není ani čtveřice Slavia- Fenerbahce, Sparta- Partizan.

I EKL je rozhodně kvalitně obsazena a pro české kluby půjde o cenné zkušenosti. V porovnání s kluby, které budou hrát EL je ale rozdíl obrovský, což je vzhledem k tomu, že se jedná o úroveň nižší soutěž zcela logické. Jiný názor však má Pavel Vrba:

„Pište si, co chcete. Konferenční liga je úspěch. Můžete říkat, že je to méně kvalitní soutěž. Já si to nemyslím. Figurují v ní dvě tři mužstva, která jsou top. Někteří jste psali, že můžeme hrát nižší soutěž, tak to pro nás teď třeba bude výhoda,“ prohlásil Vrba na tiskové konferenci po poslední utkání základní skupiny EL.

Třetí místo v základní skupině EL a postup do jarní fáze EKL pro Spartu není neúspěch. Za velký úspěch by se však dal označit postup do vyřazovací fáze EL. Rangers pro Spartu byli soupeřem podobných kvalit a mrzet ji může i ztráta bodů v Dánsku, kde se spokojila s remízou, ač Brøndby zažívalo nepovedený úvod sezony.

Kvalita hovoří zcela jednoznačně ve prospěch EL a je škoda, že české kluby o velmi atraktivní konfrontaci přišly. V EKL aspoň mají reálnou šanci se dostat až do závěrečných kol a vystoupat žebříčku UEFA na vytouženou 15. příčku, která znamená pět klubů v evropských pohárech. Pokud se to nepodaří, zahraje si maximálně jeden český klub LM nebo EL nejen v příští sezoně.

ČÍST VÍCE

Související články:

Reklama