Reklama
Loading...
Reklama

Slovensko dlhodobo neorganizovalo veľké podujatia. Nebolo to možné, nakoľko sme nemali vyhovujúce štadióny. Teraz sa však veľa vecí zmenilo. Nové stánky rastú ako z vody a moderné novostavby ako v Bratislave či Trnave už plnohodnotne fungujú. Aj preto sa otvorila možnosť organizovať podujatia ako finále Európskej konferenčnej ligy a takisto Majstrovstiev Sveta do 21 rokov.

UEFA sa už dlhšie snaží dopriať možnosť organizovať veľké súťaže aj krajinám, takpovediac druhého sledu. Slovenský futbalový zväz sa uchádza o možnosť organizovať Majstrovstvá Európy hráčov do 21 rokov v roku 2025. Slovensko by takisto mohlo už dva roky predtým hostiť finále Európskej konferenčnej ligy.

Finále tejto súťaže by nemuselo byť vôbec nereálne. Špekuluje sa o ročníkoch 2023 a 2024. So súťažou pre dvadsaťjedenročných by to mohlo byť trochu zložitejšie. Protikandidátom je totiž Chorvátsko. V minulosti už malo Slováci obstáli pri žiadosti na vedenie takýchto súťaží. V roku 2013 sa v našich končinách udial turnaj do 17 rokov a o tri roky neskôr aj šampionát žien do 19 rokov. Aj turnaj futbalistov dvadsaťjednotiek sa u náš už udial, no vtedy ešte v oklieštenom formáte.

Je to ďalší z krokov, ktorý sme sa rozhodli urobiť v roku 2010, kedy bol prijatý cieľ, že každé dva roky sa budeme snažiť priniesť na Slovensko významné podujatie. Infraštruktúra, ktorú teraz máme, je vhodná aj na usporiadanie majstrovstiev Európy do 21 rokov, tak našu kandidatúru považujeme za logický krok,“ hovorí generálny sekretár SFZ Peter Palenčík.

Slovensko už má potvrdené súťaže

V roku 2022 sa bude na Slovensku konať európsky šampionát devätnásťročných. Dejiskom bude bratislavské Tehelné pole a trnavský Štadión Antona Malatinského. Už v minulosti sa hral turnaj do 21 rokov v Trenčíne, Trnave a na dvoch miestach v Bratislave. Slovensko vtedy obsadilo vynikajúce štvrté miesto. V tej dobe sa však štruktúra súťaže skladala z ôsmich mužstiev, teraz by ich bolo 16. Kvalifikačný cyklus pre tento turnaj začína 23. septembra. Ambíciu s významným podujatím každé dva roky sa pritom zatiaľ darí napĺňať.

ČÍST VÍCE

Související články:

Reklama