Reklama
Loading...
Reklama

Italská finanční policie si v rámci akce Prisma došlápla na účetní podvody v italském fotbalu. Velkou měrou se soustředila na dění v Juventusu, v jehož kancelářích provedla razii a zabavila množství dokumentů, které se týkají podezřelých přestupů z let 2018-2021. Zároveň byli obviněni současní i bývalý funkcionáři turínského velkoklubu, mezi nimi i Pavel Nedvěd.

V reakci na současné dění mohou Italové použít hlášku z kultovního filmu Pelíšky, rozmohl se jim totiž takový nešvar. Nešvar jménem nelegální kapitálové zisky.

Juventus měl dle policie uměle navyšovat tržní hodnotu hráčů při přestupech, čímž navyšoval vlastní kapitál a podpořil i růst klubových akcií. Falešné zisky následně vytvářeli dojem, že klub je finančně silný.

Tento postup je porušením nejen italských zákonů, ale i ligových pravidel. Staré dámě hrozí ztráta bodů a titulů, největším strašákem je pak sestup či přeřazení do Serie B.

Grande Paolo v potížích

Nedvěd má z pozice viceprezidenta na starosti přestupy, právě on schvaloval problémové transfery a podepisoval podezřelé faktury. Situace působí na první pohled dojmem, že Grande Paolo zkrátka jen „dělal svou práci“.

Italská média již začala spekulovat o tom, jestli nebyl Nedvěd pouze nastrčeným bílým koněm. On sám nemá ekonomické vzdělání a neví se jak velký měl přehled o finančním pozadí přestupů.

Na druhou stranu nelze úplně věřit tomu, že by jako člen vedení o celé věci vůbec nic nevěděl. Pravdu ukážou až další fáze vyšetřování.

Bývalý kapitán české reprezentace s k stávající situaci vyjádřil pro italskou pobočku stanice Sky Sport. kde mimo jiné prohlásil.

Nemyslím si, že bychom v této věci překročili únosnou mez. Vydali jsme prohlášení, kde se klub k celé věci jasné vyjádřil. Tohle všechno tým neovlivní, už jsme zažili mnoho obtíží.

Nedvěd už paradoxně podobnou aféru zažil během své hráčské kariéry. Konkrétně v létě 2006, když vypukla korupční aféra Calciopoli. Juventus tehdy přišel o tituly z dvou předchozích sezon a kvůli masivnímu odpočtu bodů sestoupil do Serie B.

Šokovaná Itálie

Celá kauza pochopitelně vrhá špatný stín na italský fotbal, který se již dříve musel potýkat s korupčními či sázkovými skandály. Fakt, že jeden z nejslavnějších klubů Itálie a celé Evropy je byť jen podezřelý z tak rozsáhlého podvodu, je pro mnohé velmi šokující.

Kapitálové zisky bohužel nejsou ničím novým. Minulý rok byl za tento prohřešek potrestán tým Chievo, v podezření se kdysi ocitly i milánské velkokluby AC a Inter.

Tato aféra ovšem oproti ostatním vybočuje svým rozsahem. Policie zkoumá celkem 62 podezřelých přestupů, z toho rovných 42 spadá pod Juventus.

První návrhy na prevenci proti těmto jevům na sebe nenechaly dlouho čekat. Italská fotbalová asociace (FIGC) připravuje reformu finančních pravidel, mluví se už i o prvních úpravách italských zákonů.

Itálie musí jednat, protože zatímco po povedeném Mistrovství Evropy přišly gratulace a respekt, nyní může naopak přijít zášť spojená s nedůvěrou.

Na další zprávy a závěry vyšetřování bude s napětím čekat celá fotbalová Evropa.

ČÍST VÍCE

Související články:

Reklama