Reklama
Loading...
Reklama

Fortuna liga je téměř v půlce ročníku a kvapem se blíží zimní přestupové období. Žongl ve spolupráci s datovou společností Comparisonator přináší seznam těch nejlepších hráčů do 23 let v této sezóně. Kteří talenti zatím nejvíce září a jak by vypadala ideální jedenáctka složena jen z hráčů do třiadvaceti? Odpovědi na tyto otázky na vás čekají v článku.

Pořadí hráčů je určeno per 90 indexem. Algoritmus sbírá pomocí umělé inteligence čísla z více než 500 statistik, vybírá z nich ty relevantní k hráčově pozici (např. pro útočníky – góly, asistence, vytvořené šance, driblingy, naběhané vzdálenosti, úspěšnosti soubojů, přihrávek atd.) a nakonec to přepočítá na odehrané zápasy.

10. Cheick Conde – 274 bodů

Cheick Conde
Střední záložník, Fastav Zín / Zdroj: fcfastavzlin.cz

Guinejský fotbalista patří ve Fortuna lize ke žhavému zboží. Loni se o něj přetahovala v zákulisí obě pražská „S“. Slavia ovšem na poslední chvíli ze závodu vycouvala a Sparta se rozhodla místo Condeho přivést Davida Pavelku. S odstupem času se nedá říct, jestli šlo o úplně šťastné řešení.

Každopádně o Condem se znovu mluví. Na jaře měl problémy s dokumenty a nějakou chvíli strávil mimo Českou republiku. Z fotbalu však nevypadl. Jednadvacetiletý středopolař je opět tou šestkou, popř. osmičkou, kterou by v týmu uvítal každý trenér.

Zájem o něj bude už v zimě.

9. Ladislav Almási – 274 bodů

Ladislav Almási
Útočník, Baník Ostrava / Zdroj: Profimedia

Vysoký slovenský útočník vletěl do Fortuna ligy jako uragán. V pouhých 22 letech má nasbíranou už spoustu zkušeností. Vyzkoušel si i ruskou ligu v dresu Akhmat Grozny.

Almási přišel jako nejdražší posila v historii Baníku. Pro trenéra Ondřeje Smetanu se stal okamžitou posilou a útočníkem číslo 1. V dosavadním průběhu sezóny má bilanci šest branek a dvě gólové přihrávky.

Již teď kolem něj krouží kluby ze zahraničí. Odchod z Bazalů se ale ještě v jeho případě nechystá.

8. Kryštof Daněk – 282 bodů

Kryštof Daněk
Střední záložník, Sigma Olomouc / Zdroj: Jan Pořízek

Osmnáctiletá ofenzivní hvězda Sigmy má v lize odehráno už 40 zápasů. Třemi góly na sebe talentovaný Daněk v minulé sezóně upoutal pozornost. Tyto statistiky dokázal už letos překonat, když má aktuálně bilanci dvou gólů a dvou asistencí.

Dá se říct, že o jeho budoucnosti už je prakticky jasno. Neoficiální předkupní právo na něj má pražská Slavia, jenž uvažovala už v létě o jeho koupi. Do Edenu se přesune buď v zimním přestupovém okně nebo až v létě. Destinace je však předem vyřešena.

 

7. David Buchta – 297 bodů

David Buchta
Krajní záložník, Baník Ostrava / Zdroj: fcb.cz

Diamant Slezska. V jarní polovině minulé sezóny naprosto uchvátil fotbalové fanoušky. Byl to právě on, kdo prakticky sám táhl ofenzivu Baníku a góly střílel až s neuvěřitelnou lehkostí. V novém ročníku jej bohužel přibrzdila zranění, teď už by ovšem měl být konečně v pořádku.

Jeho přítomnost na hřišti byla cítit hlavně v derby proti Spartě, kdy vstřelil gól na 1:1 a byl nejlepším hráčem domácích. Buchtu pozorně sledují v Edenu, s nějakým brzkým odchodem se u něj ovšem nepočítá.

Rozhovor s Davidem Buchtou – Je mi vyčítáno, že ze mě nečiší emoce, řekl ostravský Buchta

6. Jakub Markovič – 336 bodů

Jakub Markovič
Brankář, Pardubice / Zdroj: Luboš Jeníček

Slávistický talent a naděje mezi tyčemi. Dvacetiletý Markovič nedostává na hostování v Pardubicích dostatek prostoru. Jedničkou je zkušený Marek Boháč. Když už se ale na hřiště dostane, stojí to za to. Ve dvou ze šesti utkání byl vyhlášen hráčem zápasu, jedenkrát dokázal vychytat čisté konto.

Markovič má jistou rozehru a na lajně patří mezi nejzajímavější mladé gólmany u nás. V Edenu s ním počítají do vzdálenější budoucnosti. Musí se ovšem „vychytat“.

5. David Tkáč – 356 bodů

David Tkáč
Střední záložník, Fastav Zlín / Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Dostáváme se k jednomu z nejpříjemnějších překvapení podzimu. Výkonnostně průměrný Zlín ve svých řadách skrývá nadprůměrného talenta. Tkáč je ve Fastavu jako zjevení. Loni si poprvé k čichnul k ligovému fotbalu, dnes je s průběžnými pěti góly nejlepším střelcem týmu a už i mládežnickým reprezentantem.

V 19 letech se Tkáč nakopává ke skvělé kariéře. Odchovanec zlínského fotbalu jistě na tamější Letné dlouho nezůstane. Určitě ne, pokud bude i nadále hrát v takové formě.

4. Adam Hložek – 396 bodů

Adam Hložek
Útočník, Sparta Praha / Zdroj: sparta.cz

Poklad českého fotbalu a nejhodnotnější akvizice české ligy. Supertalent Hložek si téměř jistě kroutí v Praze poslední sezónu. Na letošním ligovém kontě má zatím čtyři branky a šest asistencí, patří tedy k nejproduktivnějším hráčům soutěže.

Kolem devatenáctiletého Hložka krouží všechny možné evropské kluby, nejvíce se však mluví o zájmu West Hamu, Borussie Dortmund, Bayernu Mnichov a Juventusu. Jestli odejde již v zimě nebo až po skončení letošního ročník, není jasné. Další sezónu už ale v české lize načínat nebude. Na další krok je připraven a Sparta, potažmo Fortuna liga, jej už nemůže posunout.

V celkové tabulce nasbíraných bodů společnosti Comparisonator svítí Adam Hložek jako nejlepší hráč do 23 let. Bodů totiž stihl nasbírat v probíhající sezóně ze všech nejvíc, v přepočtu na odehrané zápasy už ale jeho výkonnost nejlepší není.

3. Daniel Samek – 409 bodů

Daniel Samek
Střední záložník, Slavia Praha. / Zdroj: Martin Malý

Sedmnáctiletý středopolař Slavie patří k tomu vůbec nejzajímavějšímu, co běhá po českých trávnících. Kreativní záložník stihl upoutat už i v zahraničí. Italská Bologna měla zájem jej za 65 milionů korun z Edenu vykoupit.

Vedení sešívaných si ovšem uvědomuje, jaký potenciál jim v Samkovi dřímá. Jeho letošní ligová bilance nese čísla tři góly a dvě asistence. Když vypadl ze hry dočasně Nicolae Stanciu, dokázal jej mladičký fotbalista kvalitně nahradit a skoro na něj dát i zapomenout. Tenhle talent jednou Slavii vydělá opravdu tučný balík.

2. Aiham Ousou – 415 bodů

Aiham Ousou
Střední obránce, Slavia Praha / Zdroj: slavia.cz

Švédský obránce to neměl po příletu do České republiky vůbec snadné. Trenér Trpišovský s ním počítal pořádně až tak za rok, měla to být posila do budoucna. Místo toho ale musel při stoperské krizi naskočit okamžitě do hry. Trvalo to ale pověstné hození do vody Ousouovi pomohlo s rychlou aklimatizací.

Nadějný Švéd patří k nejvíce konstruktivním stoperům ve Fortuna lize. Těžko říct, jaká bude jeho role po uzdravení Ondřeje Kúdely či Davida Hovorky, byla by ale velká škoda, pokud by ze základní sestavy Slavie vymizel úplně.

1. Sor Yira Collins – 509 bodů

Yira Sor
Krajní záložník, Baník Ostrava / Zdroj: FC Baník Ostrava

Nejlepší výkonnost si drží podle dat ostravská střela Yira Sor. Jednadvacetiletý nigerijský rychlík se pyšní dvěma góly a pěti asistencemi. Tyto čísla dokázal nasbírat během méně než 500 minut strávených na hřišti. Sor totiž často přichází až jako žolík z lavičky.

Dynamický Nigerijec je jedním z nejnebezpečnějších hráčů v lize. Když rozkmitá nohy, jen málokdo jej stihne zachytit. Zatím ještě není úplně otrkaný, občas řeší situace zbrkle. Pokud se ale ustálí, bude kolem něj opravdu velmi rušno.

Ideální jedenáctka U23

Jako bonus se můžete podívat na nejlepší sestavu hráčů do 23 let, která by aktuálně byla možná postavit. Jak by asi takový tým plný talentů dopadl v lize?

Ideální jedenáctka U23 Fortuna ligy
Ideální jedenáctka Fortuna ligy hráčů do 23 let.

ČÍST VÍCE

Související články:

Reklama