Reklama
Loading...
Reklama
FOTO: Reuters
Český fotbal, Zahraničí

Souček gól, Coufal návrat do základní sestavy! Ve West Hamu ale zavládlo zklamání

Zápas 14. kola Premier League mezi West Hamem a Brightonem byl zlomový pro dva české reprezentanty. Tomáš Souček ukončil čekání na gól, které trvalo 18 zápasů, Vladimír Coufal se poprvé po zranění objevil v zápase Premier League v základní sestavě. S výsledkem však spokojení být nemohli, kladiváři o tři body přišli v posledních minutách.

Svěřenci Davida Moyese v úvodu přežili šanci Neala Maupaye a poté už v 5. minutě sami skórovali. Zasloužil se o to v poslední době kritizovaný Souček, který na přední tyči do brány hlavou usměrnil rohový kop Pabla Fornalse. Předtím se kapitán českého nároďáku v této sezoně trefil pouze v 1. kole do sítě Newcastlu. V letošní sezoně Premier League přitom dosud chyběl pouze 12 minut.

Kvalitní výkon podal i pravý obránce Vladimír Coufal, který svými centry vytvořil dvě šance. V první z nich trefil Fornals břevno, v druhé vytáhl proti střele Michaila Antonia skvělý zákrok Robert Sánchez. Radost ale Londýňanům v 89. minutě zkazil Neal Maupay, který nůžkami srovnal na konečných 1:1.

Poprvé bez pevného místa v sestavě

Devětadvacetiletý Coufal svému týmu na konci října kvůli zranění chyběl ve třech zápasech. Na jeho místě mezitím kvalitními výkony zaujal jednadvacetiletý Angličan Benjamin Johnson, který své místo v základní sestavě uhájil i po zotavení českého obránce.

Rodák z Ludgeřovic po zranění odehrál zápasy Evropské ligy proti Genku a Rapidu Vídeň. Dohromady přes 45 minut nasbíral jako střídající hráč ve dvou zápasech proti Manchesteru City, Aston Ville a Liverpoolu.

Do základní sestavy v zápase Premier League se vrátil i díky zranění levého obránce Aarona Cresswella. Ben Johnson se tak přesunul na levou stranu a kapitán české reprezentace ze zápasu proti Estonsku hrál na svém místě pravého obránce.

Pro bývalého hráče Slavie, Liberce či Opavy se muselo jednat o velkou vzpruhu. Vypadnutí ze základní sestavy totiž i přesto, že hrál zápasy EL a v domácím poháru i lize se na hřiště dostával aspoň jako střídající hráč, psychicky těžko snášel.

„Podepisuje se to i na osobním životě, s rodinou nejsem tak veselý. Snažím se na to nemyslet, ale logicky to všechny zajímá, lidi kolem mě i média. Hodně si to beru, není se mnou řeč, hodně nad tím přemýšlím. Měl jsem jasnou pozici, ale teď se pohoda úplně vytratila,“ řekl Coufal v podcastu Bez frází+.

Český reprezentant do West Hamu přišel za pouhých šest milionů eur jako v Anglii neznámý hráč. Okamžitě se však prosadil do základní sestavy, stal se oporou kladivářů a jedním z nejlepších hráčů na svém postu v nejlepší lize světa. Nyní se poprvé dostal do pozice, kdy nemá jisté místo v základní sestavě.

Slavii nezradil

Po vydání příběhu Vladimíra Coufal v rámci projektu Bez frází se na něho kvůli otevřené zpovědi o snaze vynutit si přestup do West Hamu ze strany slávistických fanoušků snesla vlna kritiky. I k tomu se reprezentační obránce v podcastu vyjádřil a odmítl, že by sešívané zradil:

„Že bych bojkotoval zápasy, mě napadlo pouze v hlavě. Nikdy jsem to neřekl nahlas. Prostě se mi to honilo v hlavě jako extrémní řešení. Do všech zápasů jsem dal 120 procent jako vždycky. Přiznávám, jeden trénink před Teplicemi, kdy už existovala nabídka, jsem se plně nekoncentroval. To byl jediný moment, kdy jsem nebyl sám sebou. V zápasech jsem byl ale jedním z nejlepších hráčů“ vysvětluje Coufal v podcastu Bez frází+.

Pravý bek Slavie cítil, že má poslední šanci dosáhnout na sen zahrát si v Premier League a je mu velmi blízko. I statistiky však dokazují, že do zápasů dával vše. Proti Teplicím zaznamenal dvě asistence, a i v zápasech 4. předkola Ligy mistrů proti Midtjyllandu byl tahounem týmu, který se toužil rozloučit druhým postupem do milionářské soutěže.

Bude další pokus o LM úspěšný?

Coufal sice se svou pozicí po zotavení se ze zranění není spokojený. Přesto se nikdy nedostal ani zdaleka do tak špatné situace, v jaké je Alex Král. Ten ještě v Premier League nenastoupil. Na svém kontě má pouze pohárový zápas proti Manchesteru United a dohromady půlhodinu ve dvou zápasech EL, což je špatná zpráva i pro reprezentaci, kterou v březnu čeká baráž.

Přestože West Ham po velkolepém vítězství 3:2 proti Liverpoolu v dalších třech zápasech získal pouze bod, je stále na čtvrtém místě zaručující základní skupinu LM. Co se nepovedlo v minulé sezoně, může se povést v letošní. V patách však kladivářům je Arsenal, který má před zápasem s Manchesterem United o jeden bod i odehraný zápas méně než kladiváři.

V probíhající sezoně navíc má West Ham ještě jednu šanci na postup do Ligy mistrů a tou je Evropská liga, jejíž vítěz si zajistí přímý postup mezi evropskou klubovou smetánku. V ní tým se třemi českými hráči čtyřikrát zvítězil a jednou remizoval a kolo před koncem skupiny už má jistý postup do osmifinále soutěže. V posledním kole se tak nabízí možnost dát šanci méně vytíženým hráčům včetně Alexe.

Kromě Evropské ligy jsou kladiváři stále ve hře o trofej i na domácí scéně, a to v FA Cupu i EFL Cupu, ve kterém už senzačně vyřadil oba slavné manchesterské kluby. Proti United se jednalo o premiéru Alexe Krále v základní sestavě. Ve čtvrtfinále poháru se tým Davida Moyese utká s Tottenhamem Hotspur. Zápasů, ve kterých by tak mohli dostat šanci i Češi bude dost.

 

ČÍST VÍCE

Související články:

Reklama