Reklama
Loading...
Reklama

Fotbaloví fanoušci v Jablonci nyní neprožívají lehké období. Po čtyřech sezonách strávených v bojích v popředí ligové tabulky a absolvování zajímavých pohárových bitev, vidíme tým až na třinácté pozici. I nenáviděný rival z Liberce se nachází ve druhé polovině tabulky, ale Jablonec na něj ztrácí sedm bodů. Vytoužené pohárové příčky jsou zahaleny velmi hustou mlhou. Černé myšlenky jabloneckých fanoušků jistě umocňuje nepravomocné odsouzení jabloneckého fotbalového vládce Miroslava Pelty k šesti letům vězení.

Velký podíl na povedených jabloneckých časech má trenér Petr Rada, jež zažíval podobně dlouhé angažmá naposledy v letech 2003-2007 a odehrálo se rovněž v Jablonci. S týmem se ale nacházel zpravidla jen ve středu tabulky. Někdejší obránce pražské Dukly, jenž slavil na Julisce i jeden mistrovský titul má ve svém trenérském životopise také Teplice, Viktorii Plzeň, Slovan Liberec, Jihlavu a obě pražská “S”, ale nikde nestrávil více než jeden rok. Počet odtrénovaných zápasů musí budit mezi fanoušky respekt. Na začátku této sezony totiž vystřídal na prvním místě této tabulky Petra Uličného. Měl však vždy spíše pověst krizového manažera než člověka schopného provádět dlouhodobou koncepční práci sloužící i případným nástupcům. Druhé angažmá na Střelnici však muselo u řady fanoušků tento názor změnit.

Po podzimu 2017 vystřídal na pozici hlavního trenéra Zdeňka Kluckého, který však zůstal na Střelnici jako Radův asistent. Podzimní část sezony neproběhla podle představ jabloneckého vedení a to zacítilo potřebu změny. Přivedlo člověka, jemuž nebylo tamní prostředí cizí a ten nakonec dovedl severočeský tým až na třetí místo. Ten za sebou nechal například Spartu či tradičního rivala z Liberce. Následovaly dvě sezony ukončené na čtvrtém místě a v té minulé slavil Petr Rada se svými svěřenci znovu bronzovou příčku. Povedená nadstavba v evropských pohárech však nepřišla.

V sezoně 2018/2019 vypadl Jablonec v základní skupině Evropské ligy, přičemž jediným světlým momentem pro jeho tým bylo vítězství 1:0 nad Dynamem Kyjev. V dalších ročnících přišly další tři rychlé konce v této soutěži. Způsobily je postupně Pjunik Jereven, DAC Dunajská Streda a na začátku tohoto ročníku se zasloužil o další pohárový nezdar slavný Celtic Glasgow. Základní skupinu Evropské konferenční ligy má severočeský tým ještě rozehranou a jedná se o jednu reálnou šanci napravit průběh této sezony. Tou druhou je pochopitelně případný úspěch v MOL cupu, kde Jablonec v osmifinále vyřadil druholigový Varnsdorf a může se těšit na jarní čtvrtfinále.

Mnoho důvodů k optimismu pro jarní část sezony však momentálně ve městě nad řekou Nisou nenacházíme. Přes domácí ligovou soutěž cesta do pohárů zjevně nepovede a ta pohárová je nyní ještě velmi trnitá. Jablonec může také brzy řešit vážné problémy i mimo hřiště. Pokud se potvrdí rozsudek nad Miroslavem Peltou, nastane patrně razantní utahování peněžních kohoutků a z Jablonce se tak najednou může stát ne příliš atraktivní adresa. Dosavadními výsledky je již teď Petr Rada jedním z nejúspěšnějších trenérů klubové historie. Při případném konci by jablonecký stadion rozhodně neměl opouštět zadním vchodem. Čas na důstojné loučení však může velmi brzy nastat.

ČÍST VÍCE

Související články:

  • Co bude s Jabloncem? “Velký čáp” míří za mříže!
  • Jablonec nevystoupil z vlastního stínu
  • Reklama