Reklama
Loading...
Reklama

Na cestě na Mistrovství světa jsme se díky losu vyhnuli největším favoritům z Portugalska a Itálie. Náš barážový soupeř ze Švédska však nebude nijak snadnou kořistí.

Největší hvězdou Skandinávců je jednoznačně Zlatan Ibrahimovič, kterého asi není potřeba nijak zvlášť představovat. Čerstvý čtyřicátník dokazuje, že věk je jen číslo. V dresu AC Milán je stále postrachem obranných řad týmů v Serii A. V podzimních osmi ligových zápasech se přesně trefil v pěti případech.

Co může být pro český tým útěchou je fakt, že kvůli karetnímu trestu nemůže do barážového zápasu nastoupit. Zlatan v závěru posledního duelu proti Španělsku udeřil loktem Césara Azpilicuetu a byl za to oceněn žlutou kartou. 

V obranné řadě je jistotou stoper Manchesteru United Viktor Lindelöf. V kvalifikaci vynechal jediný zápas, jinak nechyběl v modrožlutých barvách ani minutu. Pro trenéra Janneho Anderssona je Lindelöf základním stavebním kamenem defenzivy.

Stejně je tomu v Premier League, kde v dresu United pravidelně nastupuje po boku Harryho Maguireho. Jeho pozici asi nijak neohrozí ani změna na lavičce na Old Trafford. Pro Patrika Schicka nebude jednoduché se přes něj prosadit.

V záložní řadě excelují zkušení Emil Forsberg z Lipska a Victor Claesson, který kope v ruské nejvyšší soutěži za Krasnodar. Oba odehráli všechny zápasy v kvalifikaci. Forsberg nastupuje na křídelních postech, jedno jestli zleva či zprava. Cleasson je ofenzivní univerzál, kterým trenér Andersson pohybuje sestavou dle potřeby.

Forsberg s Cleassonem se postarali shodně o dva góly v kvalifikaci a český tým se před nimi musí mít na pozoru. Švédské záložníky navíc spojuje i dominantní postavení v jejich klubech. Lepší formu má aktuálně jednoznačně Forsberg. V Bundeslize se prosadil čtyřikrát a v Lize mistrů se dvěma brankami podílel na likvidaci Brugg.

Největším nebezpečím pro obranu naší reprezentace bude dozajista mladičký Alexander Isak. Vysoký útočník s kořeny v Eritrey je nepostradatelným článkem týmu trenéra Anderssona. V osmi kvalifikačních zápasech nechyběl v základní sestavě ani jednou a svou důvěru splatil čtyřmi vstřelenými brankami.

Na klubové scéně to od Isaka není zrovna gólová smršť. Za Real Sociedad se v šestnácti zápasech prosadil jen šestkrát. Pozici má však v klubu stabilní a pravidelně nastupuje v základní sestavě. Bude důležité si dát pozor na jeho rychlost a sílu ve vzdušných soubojích.

Zvláštní motivaci bude dozajista mít Lindelöfův parťák ze středu obrany Filip Helander. Vytáhý stoper je aktuálně zraněný, ale jinak je klíčovým obráncem glasgowských Rangers. Vztah hráčů skotského klubu k Česku netřeba blíže popisovat.

Švédsko nebude pro naši reprezentaci jednoduchým soupeřem, ale porazit se dá. Inspiraci může trenér Šilhavý načerpat v duelech, kde seveřané selhali. Zejména pak v souboji s Gruzií, kdy Švédi padli 2:0.

ČÍST VÍCE

Související články:

Reklama