Reklama
Loading...
Reklama

Fanoušci druholigové Opavy patrně stále ještě vstřebávají smutek ze sestupu, který odsoudil tamní klub na jaře minimálně na jeden rok strávený ve druhé lize a sledování nejvyšší soutěže pouze v televizi. Jeho představitelé brzy poté, co se rozhodlo o tom, že slezský klub opouští nejvyšší soutěž, stanovili jako cíl brzký návrat mezi domácí elitu, čemuž by pochopitelně přispěl příchod silného investora. To se nyní podle všeho brzy stane. Jak moc osladí Marlenka opavským fanouškům život? Najde společnou řeč s představiteli města Opavy?

Moravskoslezský kraj reprezentovaly v historii samostatné české nejvyšší soutěže celkem celkem čtyři týmy. Kromě tradičního ligového klubu Baník Ostrava a zmíněné Opavy, mohli fanoušci vidět v nejvyšší soutěži také v jednom ročníku druhý ostravský klub Vítkovice a na nejvyšší soutěž si mohli zajít také v nedaleké Karviné. Nejúspěšnější sezonou tohoto regionu byl pochopitelně ročník 2003/2004, kdy Baník Ostrava získal mistrovský titul. Opava se v tomto ročníku naopak pohybovala na druhém konci tabulky a o rok později nejvyšší soutěž opustila. Putování mezi první a druhou ligou představuje v poslední době ten lepší scénář. Fanoušci zde zažili i sezony v nižších soutěžích a v jisté době hrozil i konec profesionálního fotbalu v Opavě.

Jako jednu z příčin tohoto stavu můžeme pochopitelně vnímat i nepřítomnost silného investora. Klub se vždy musel spolehnout především na finanční pomoc ze strany města, jehož rozpočet však není nafukovací. V důsledku toho putovaly některé postavy klubu například do nenáviděného Baníku Ostrava. Vzpomenout si v této souvislosti můžeme například na dříve milovaného útočníka Nemanju Kuzmanoviče, jenž přetáhl přes hlavu baníkovský dres v roce 2019. Stejnou ránu zasadil fanouškům v nedávné době také někdejší sportovní manažer klubu Alois Grussmann. 

Nyní patrně dostanou opavští příznivci po delší době skutečně pozitivní zprávu. Společnost Marlenka známá především díky medovým dortům podle všeho předložila městu Opava jako majoritnímu vlastníkovi oficiální nabídku na zisk podílu v klubu. Pokud se tento scénář skutečně naplní, může se jednat o začátek nové kapitoly v historii opavského fotbalu. Jak bude úspěšná, zůstává zatím otázkou. Nemusí se však jednat o jediné nóvum v opavských vlastnických strukturách.

O podíl v klubu má usilovat i někdejší ligový fotbalista a slovenský reprezentant Karol Kisel. Jako hráč se v české lize zapsal do historie celkem čtyř klubů. Přes hlavu postupně přetáhl dresy Bohemians 1905, Slovanu Liberec, Sparty Praha a po jedné z australských kapitol ho přivítali také v konkurenční Slavii. Tento scénář se ještě jednou opakoval. Před časem měl rodák z Košic usilovat o podíl v pražském Vyšehradě. Tento cíl skončil nezmarem. Zde by se jednalo o novou manažerskou výzvu. Jako někdejší fotbalista by rád měl hlavní podíl na výběru nových hráčů, jež by měli přispět k naplnění cíle v podobě návratu mezi elitu.

ČÍST VÍCE

Související články:

  • Kdo táhne moravskou štiku? 5 úlovků z Vyškova
  • Filip Blecha září ve druhé lize. Kdy přijde pozvánka do té první?
  • Reklama