Reklama
Loading...
Reklama
FOTO: Archiv Tomáše Petráška
Zahraničí

Petrášek je po zranění zpátky ve formě. Vrátí se do reprezentace?

Obránce Tomáš Petrášek prožil v poslední době velmi náročné období. Loni v listopadu utrpěl těžké zranění kolene, jenž ho vyřadilo do konce sezony. Další zranění přišlo v letošní přípravě, byla z toho další, tentokrát dvouměsíční absence. Od září už ovšem nastupuje pravidelně a nyní je zpátky ve skvělé formě. Zohlední to i trenér reprezentace Jaroslav Šilhavý?

Český stoper zvládl návrat po zranění skvěle, což potvrzují data ze serveru sofascore.com. Petráškův celkový rating má nyní solidní hodnotu 7;09, v posledních čtyřech zápasech nezískal horší hodnocení než 7;00 .Jeho výkon v uplynulém kole proti Górniku Łęczna mu na zmíněném webu vynesl místo v sestavě kola. V předminulém kole dokonce gólem zařídil výhru svého týmu nad Termalicou Nieciecza, kde působí několik českých hráčů.

Petráškův Raków Częstochowa je nyní v tabulce na čtvrtém místě, na vedoucí Poznaň ztrácí pouhé tři body a má zápas k dobru, tým zároveň drží šňůru devíti ligových zápasů bez porážky.

Návrat do reprezentace?

Mnozí budou namítat, že vzhledem ke konzervativnímu přístupu trenéra Šilhavého je Petrášek bez šance na nominaci. Jenže český tým, při vší úctě k soupeřům, nečekají zápasy s těmi nejlepšími. Nejprve vyzvou 11.11 v Olomouci Kuvajt, o pět dní později zakončí skupinovou fázi kvalifikace na Letné proti Estoncům. Vypadá to jako ideální čas pro jisté okysličení českého výběru. Trenér Šilhavý může vyzkoušet další varianty možného složení týmu, pro tento účel je to poslední šance před březnovou baráží, kterou mají Češi víceméně jistou. Vzhledem k dřívější strastiplné situaci ve středu obrany se trenérům mohou služby českého legionáře hodit.

Zvláště v utkání proti Kuvajtu mohou dostat šanci hráči jako Petrášek, který navíc není v národním týmu úplným nováčkem. Zúčastnil se totiž už loňského říjnového srazu, odehrál celé utkáni proti Kypru a naskočil na poslední minuty v zápase Ligy národů proti Izraeli. Tenkrát rozhodně nezklamal, nebýt těžkého zranění, zřejmě by dostával i další příležitosti. Jeho situaci vylepšuje fakt, že je respektován fanoušky, kteří si dříve velice přáli  jeho povolání do národního mužstva. Zájem fanoušků se dá očekávat i nyní.

Nominaci může samozřejmě ovlivnit třeba počet zraněných hráčů a rozhodnutí klubů. Několik reprezentantů má za sebou náročný program, někteří ho mají teprve před sebou a jsou zde tací, pro které platí obojí. Nesmíme ani zapomenout na nepříznivý vývoj pandemické situace, kvůli němuž mohou dostat příležitost hráči z bližších destinací. Vše odtajní zítřejší nominační tisková konference a dny po ní následující.

 

ČÍST VÍCE

Související články:

Reklama