Reklama
Loading...
Reklama
Sparta B rozstřílela Prostějov jednoznačně 4:0
Zdroj fotografie: Twitter AC Sparta Praha

Sparta je jediným českým klubem, který má svůj B tým ve druhé nejvyšší soutěži. Vrátil se do ní po devíti letech a daří se mu zatím fantasticky. Mančaft, který se nemůže ucházet o postup do Fortuna ligy je po 11 kolech soutěže s 21 body na druhém místě. Nováček se tak bezpochyby dá označit za černého koně ligy.

Účast rezervy v profesionální soutěži dává Spartě nejenom možnost rychlejšího rozvoje svých mladých hráčů než v ČFL, ale i kvalitní herní praxe pro hráče áčka, kteří kvůli vysoké konkurenci za první tým nehrají, postihl je pokles formy nebo se potřebují rozehrát po zranění. Fanoušci klubů FNL tak už měli šanci vidět v zápasech svých klubů osobnosti, které se do této sezony v druhé nejvyšší soutěži nemohly objevit.

Martin Vitík v zápase B týmu
Zdroj fotografie: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Vitík (675 minut v 8 zápasech)

Martin Vitík za sparťanský A tým debutoval v zápase minulé sezony Evropské ligy proti AC Milán. Sestava, kterou z velké části tvořili mladíci obstála a inkasovala pouze jednou. Na jaře se mladý stoper usadil v základní sestavě prvního týmu Sparty.

Letos je pro osmnáctiletého mladíka těžké se v konkurenci Ondřeje Čelůstky, Dávida Hancka, Filipa Panáka či Lukáše Štětiny prosadit. Je mu však stále teprve 18 let a díky vytížení ve FNL existuje šance, že se jeho vývoj nezastaví.

Vitík je ve druhé lize jednoznačně nejvytíženějším hráčem A týmu Sparty. Dá se tak říct, že v této sezoně je dosud spíše hráčem rezervy, za kterou nastoupil do osmi z jedenácti možných zápasů a vstřelil jednu branku.

Střídal pouze jednou, a to po prvním poločase zápasu proti Prostějovu. Za A tým hrál jenom v zápase 3. kola proti Karviné, který Sparta ovládla výsledkem 2:0.

„Naskočil jsem do ligy hodně mladý, hrál jsem každý zápas a dá se říct, že jsem se tím trochu nakrmil. Byl jsem na to zvyklý a teď přišlo, že za áčko nehraju. Ale určitě tím neříkám, že mi vadí hrát za béčko. To vůbec ne. Já chci mít především pravidelné vytížení“, řekl Vitík ke své situaci.

Hvězdný moment stoper Sparty zažil v zápase reprezentace do 21 let, kdy jedinou brankou zápasu v 89. minutě rozhodl utkání proti Slovinsku a postaral se tak o vítězný vstup lvíčat do kvalifikace o EURO 2023.

Dosud v boji o EURO ve čtyřech zápasech nevynechal ani minutu a výrazně přispěl k tomu, že jsou lvíčata bodově stoprocentní. Z dalších hráčů Sparty v národním týmu U21 nastupuje i Adam Gabriel a Václav Sejk z B týmu s Adamem Karabcem z áčka.

Václav Drchal ve sparťanském dresu
Zdroj fotografie: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Drchal (111 minut ve 2 zápasech)

Václav Drchal do A týmu Sparty nakoukl už v sezoně 2017/18, výrazněji se začal prosazovat v následujícím ročníku, poté ho ale přibrzdila zranění a v sezoně 2019/20 nastoupil do pouhých čtyř zápasů. V minulé na hostování v Mladé Boleslavi vstřelil sedm branek ve 27 zápasech.

Rodák z Českých Budějovic za sparťanskou rezervu ve FNL nastoupil do dvou zápasů, ve kterých vstřelil jednu branku, a to do sítě Prostějova při výhře 4:0. Méně úspěšný byl jeho druhý start ve druhé lize. V tom Sparta podlehla 0:3 Žižkovu.

Herní praxe v B týmu dvaadvacetiletému střelci očividně pomohla, neboť začal dostávat příležitosti i v áčku. Za to si ve čtyřech ligových zápasech připsal dva góly a jednu asistenci. K tomu přidal ještě dvě branky v poháru do sítě Líšně. V posledních třech zápasech se ale na hřiště nedostal.

Martin Minchev v zápase Sparty
Zdroj fotografie: AC Sparta Praha

Martin Minchev (229 minut ve 3 zápasech)

Martin Minchev prozatím prožívá podobnou sezonu jako Václav Drchal. Na začátku nedostával minuty na hřišti v zápasech A týmu, odehrál několik utkání ve FNL a přišly starty i za první tým. Dvacetiletý rychlík bude jistě doufá, že na rozdíl od Drchala si místo v základní sestavě udrží.

Za tým Michal Horňáka bulharský ofenzivní hráč nastoupil do tři zápasů, ve kterých vstřelil dvě branky, oba do sítě Vyškova, čímž přímočarý fotbalista výrazně přispěl k vítězství 2:3, což je pro moravský klub hrající v Drnovicích jedna ze dvou bodových ztrát za posledních šest zápasů.

„Zažil jsem ho ještě v Bulharsku. A hned jsem říkal, že je to pro Spartu skvělý kup. Ve Varně byl výjimečný. Potenciál má, teď mu to tam začalo padat. Snad to vydrží,“ prohlásil Pavel Vrba, který si Mincheva všiml už při svém angažmá v Ludogorci Razgrad.

Do posledních čtyř utkání proti Slavii, Rangers, Pardubicím a Lyonu nastoupil mládežnický reprezentant Bulharska v základní sestavě a do sítě Pardubic se trefil dvakrát, předtím jako střídající hráč vstřelil branku Zlínu a Líšni.

Tím se po více než roce v Praze dočkal prvních branek za A tým Sparty. Minchev do letenského klubu přestoupil loni v létě z Černo More Varna údajně za 28 milionů korun jako velký talent, o kterého se Sparta přetahovala například s Celticem nebo Anderlechtem.

Starty ale za pražský klub sbíral po jednotkách a svou pověst mimořádného talentu dlouho nepotvrzoval. V létě vedení Sparty přemýšlelo, že bulharského útočníka nechá rozehrát na hostování, momentálně ale prožívá nejpovedenější období po příchodu.

Milan Heča v dresu Sparty
Zdroj fotografie: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Heča (180 minut ve 2 zápasech)

Milan Heča zatím neprožívá povedenou sezonu. Odchytal dva zápasy ve FNL a jeden v MOL Cupu. Dva z nich skončily výsledkem 0:3. Ve druhé lize proti Žižkovu v neprospěch Sparty. V poháru stejným skóre klub z Letné přes Líšeň postoupil. Třetím je duel proti Třinci, ve kterém Heča při vítězství 4:0 i přes dvě velké šance Slezanů na konci uhájil čisté konto.

V derby pražských S se bývalý gólman Slovácka zapsal do statistik i z pozice náhradníka. Za pozápasovou strkanici s Janem Bořilem totiž dostal žlutou kartu. Třicetiletý brankář je ve Spartě od sezony 2018/19. Za tu dobu odchytal 54 zápasů, inkasoval 65 branek a vychytal 18 čistých kont.

Kapitáni Ústí nad Labem a Sparty
Zdroj fotografie: Twitter/ACSparta_CZ

Ondřej Čelůstka (90 minut v 1 zápase)

Ondřej Čelůstka nastoupil spolu s Minchevem, Pulkrabem a Vitíkem do zápasu proti Ústí nad Labem, který sparťané vyhráli 1:0. Český reprezentant se vracel po zranění a druhou ligu využil k tomu, aby se rozehrál a jednodušeji se vrátil do zápasového zatížení.

Od té doby dvaatřicetiletý stoper odehrál kromě pohárového zápasu v Líšni všechna utkání áčka Sparty, Zlínu vstřelil i svou první branku v sezoně a v zápasech proti Rangers a Slavii přispěl k čistým kontům a důležitým bodům.

Stopeři byli před EUREM považováni za slabé místo v sestavě nároďáků. Kalas i Čelůstka ale prokázali své kvality a byli oporami v cestě až do čtvrtfinále šampionátu. Vůdce týmu se zkušenostmi ze Sunderlandu, Palerma či Antalyasporu byl klíčovým i v kvalifikaci o EURO, ve které nevynechal ani minutu a vstřelil postupovou branku Kosovu.

Sparta Praha B- Ústí nad Labem
Zdroj fotografie: @ACSparta_CZ, Twitter

Matěj Pulkrab (61 minut v 1 zápase)

Matěj Pulkrab v první třetině soutěže za béčko odehrál 61 minut vítězného zápasu proti Ústí nad Labem. Předtím nastoupil pětkrát za A tým a z toho dvakrát v základní sestavě. V poslední době čtyřiadvacetiletého útočníka trápilo zranění, v derby a proti Pardubicím už ale dohromady na 25 minut nastoupil.

Branku ještě rodák z Prahy v letošní sezoně nevstřelil. Především na hostování v Liberci 2015/16 a 2017/18 ale prokázal, že má střelecký instinkt, když dohromady ve 37 zápasech za Severočechy nastřádal 19 branek a jednu asistenci.

Uplynulou sezonu a půl Pulkrab strávil v Bohemians, za kterou ve 29 zápasech vstřelil 10 gólů a třikrát na branku přihrál. „Bohemce vděčím za hodně a taky jsem si tu našel fajn kamarády, zůstaneme v kontaktu,“ říká bývalý mládežnický reprezentant o svém předchozím klubu. Na Letné Pulkrabovi po sezoně končí smlouva a má tak možná poslední šanci se prosadit.

Související články:

Reklama