Reklama
Loading...
Reklama

Nedostatek kvalitních hráčů na post stopera v národním týmu se řešil již před letošním Eurem. Aktuální nominace trenéra Šilhavého mnoho optimismu nepřidala, přitom po českých trávnících běhají dva stopeři, jejichž forma je v letošní sezóně takřka na reprezentační úrovni.

Jaroslav Zelený (29 let, FK Jablonec)

V Edenu se asi drbou na hlavě při pohledu na jeho výkony ve středu obrany týmu ze severu. Zelený by pravděpodobně vyřešil veletoče na postech stoperů sešívaných. V Edenu v posledních zápasech přistoupili ke stažení Tomáše Holeše do středu obrany. Ten pak citelně schází v záloze, což se nejvíce ukázalo v zápase proti Feyenoordu.

Již v minulé sezoně, kdy Zelený v Jablonci pouze hostoval, dostal od trenéra Petra Rady důvěru ve středu obrany. Díky svým výkonům přesvědčil v Jablonci natolik, že za jeho setrvání byli ochotni výměnou do Edenu poslat nejlepšího střelce týmu Ivana Schranze.

Zelený je nepostradatelným členem týmu ze severu a v letošní sezoně nechyběl na hřišti ani minutu, a to jak v lize, tak v evropských pohárech. Rozehrávka, výdrž a obranné souboje, to jsou hlavní atributy Jaroslava Zeleného. V lize patří mezi naprostou špičku ve vyhraných obranných soubojích a v počtu rozdaných přihrávek s úspěšností přes 85%.

Při pohledu na aktuální nominaci budeme mezi stopery, které vybral trenér Šilhavý, jen těžko hledat stopera, který by byl aktuálně v takové formě jako právě Zelený.

Filip Panák (25 let, Sparta Praha)

Karvinský odchovanec po svém přestupu do Sparty v roce 2018 prožíval nejhorší část své kariéry. Dvě operace kolene a dva a půl roku bez fotbalu. Na začátku letošní sezony se však zdá, že se karta obrátila a Panák je v pravidelné rotaci letenského týmu. Své kvality a aktuální formu potvrdil v zápase proti Rangers, kdy dokázal, že ani tempo zápasu na mezinárodní úrovni mu nečiní problém.

Panák začínal na pozici útočníka a v Karviné si postupně vyzkoušel i pozice v záloze, až se usadil ve středu obrany. Díky své univerzálnosti se dokáže velmi dobře podílet na rozehrávce týmu a má skvělý herní přehled. Gólový instinkt předvedl v zápase proti Zlínu, kde si připsal první ligovou trefu v rudém dresu. Úspěšnost přihrávek má po pěti ligových zápasech, ve kterých se objevil v základu Sparty, více než 90%, což z něj v tomto ohledu činí naprostou špičku v naší lize.

Pokud si udrží důvěru Pavla Vrby, může jeho forma ještě gradovat, a to zejména pokud bude absolvovat více zápasů v evropských pohárech.

Je důležité, aby se mu vyhýbala zranění, a do budoucna již nebude moci reprezentační trenér Panáka přehlížet. Nejlepší roky kariéry, má na rozdíl od jiných stálic v obraně, stále ještě před sebou.

ČÍST VÍCE

Související články:

Reklama