Reklama
Loading...
Reklama
skrtel
Zdroj fotografie: TASR

Úvod

Hoci sa naša liga nepovažuje za jednu z najväčších v Európe , tak sa skutočne nájdu hráči , ktorých môžeme považovať v našej lige za osobnosti. Nedávno nám jedna z nich posilnila ligu. Po príchode Martina Škrtela, sa dnes spoločne pozrieme na tie najväčšie ikony, ktoré naša liga momentálne má.

Samozrejme, do tohto listu, nemôžeme priradiť všetkých hráčov, nakoľko ikon, je v našej súťaži viac. Na futbalistov sa budeme pozerať z hľadiska  úspechov v našej lige, v reprezentácii aj na úspechy v zahraničí. Tak poďme na to!

lacny
Zdroj fotografie: TASR

5.Miesto – Miloš Lačný

Hráč prezývaný ako „liptovský Messi“ sa jednoznačne radí medzi osobnosti našej súťaže. Momentálne pôsobí v Pohroní, ktoré je už jeho piatym klubom, ktorého dres v rámci Fortuna ligy obliekal. Väčšinu kariéry strávil na Slovensku.

V životopise však má aj pôsobenie v pražskej Sparte, kde sa síce výrazne nepresadil, no dokázal získať trofej pre majstra českej ligy. V našej najvyššej súťaži odohral 177 zápasov, v ktorých strelil 59 gólov a pridal aj 12 asistencií. Najdlhšie a najúspešnejšie obdobie strávil v Ružomberku, kde aj ako nováčik začínal.

Mimo toho pôsobil v Slovane, Žiline a Seredi a samozrejme v Pohroní kde nastupuje od novej sezóny. Napriek svojim impozantným štatistikám, sa nikdy netešil z trofeje majstra ligy, slovenského pohára, či ocenenia pre najlepšieho strelca.

weiss
Zdroj fotografie: ŠK Slovan

4.Miesto – Vladimír Weiss

Minulý rok sa tento futbalista vrátil na Slovensko po dlhom pôsobení v zahraničí. V našej lige doteraz toho veľa neodohral. Za 23 zápasov si pripísal 5 gólov a pridal 7 asistencií. Jeho prínos pre reprezentáciu má však oveľa väčšiu históriu. Zúčastnil sa majstrovstiev sveta a je aj dvojnásobným účastníkom EURA. V najcennejšom drese má celkovo 71 zápasov a 7 presných zásahov.

Svoju kariéru začal v klube Inter Bratislava, kde však súťažný zápas neodohral, nakoľko vo veľmi mladom veku smerovali jeho kroky do Manchesteru City. V prestížnej Premier League však toho veľa neodohral a po hosťovaniach v Boltone, Rangers a Espanyole, smerovali jeho kroky do talianskeho klubu Pescara, odkiaľ sa neskôr presunul do gréckeho Olympiakosu.

Ešte pred návratom na Slovensko, do bratislavského Slovana, strávil niekoľko rokov v Katare, kde obliekal dresy klubov Lekhwiya a Al-Gharafa SC. Hoci vo Fortuna lige nemá veľa zápasov, aj tak je dvojnásobným víťazom ligy aj pohára. Mimo toho vyhral ligu aj v Škótsku, Grécku a dva krát v Katare.

jan maslo
Zdroj fotografie: TASR

3.Miesto – Ján Maslo

Na treťom mieste sa príhodne umiestnil hráč číslo 3. Legenda Ružomberku a vlastne aj celej ligy. Počas celého svojho pôsobenia na Slovensku nehral v inom klube. Momentálne je to na Liptove už jeho štrnásta sezóna, hoci nie všetky boli úplné. Tímu navyše venoval takmer celú kariéru s výnimkou rokov 2011-2015 kedy pôsobil na Ukrajine a v Kazachstane.

V našej najvyššej súťaži ma odohratých neuveriteľných 299 zápasov. Počas nich pridal aj 25 gólov a 2 asistencie. Vo svojom mužstve, čo asi nikoho neprekvapí, je kapitánom. Jedna dôležitá vec, však legendárnemu obrancovi chýba. A to je veľká trofej. Jeho nekonečná vernosť Ružomberku mu zatiaľ takýto úspech nepriniesla. Posledný blízky pokus mal v roku 2020, kedy sa v pohári, dostal až do finále, kde však prehral 0:1. Rovnako dva roky predtým vo finále prehrali 1:3

skrtel
Zdroj fotografie: TASR

2.Miesto – Martin Škrtel

I keď nová posila FC Spartak Trnava, ešte v tejto sezóne do ligového zápasu nezasiahla, na Slovensku patrí medzi legendy a jednoznačne sa jedná o skvelý prínos pre našu súťaž. S tou už mal krátku skúsenosť, keď v sezóne 2003-2004 odohral 34 zápasov, za AS Trenčín.

Našu súťaž ale hneď na to opustil. Jeho kroky smerovali do ruského Zenit Petrohrad. Svojimi výkonmi si vypýtal aj prestup do Liverpoolu, kde roky patril k dôležitým obrancom. Po konci na britských ostrovoch sa presunul do tureckého Istanbulu. Najskôr ako hráč Fenerbahce a potom aj v drese Basaksehir FK.  Medzi tým ešte podpísal zmluvu v talianskej Atalante. Odkiaľ ale okamžite odišiel.

Jeho najväčší prínos pre našu krajinu bol v reprezentácii. Roky bol kapitánom, 4-krát sa dokonca stal hráčom roka. Takisto pôsobil na majstrovstvách sveta v roku 2010 a na EURO 2016. Na európsky turnaj mal poputovať aj tento rok, ale plány mu prekazilo zranenie. V najcennejšom drese odohral 104 zápasov so šiestimi presnými zásahmi.

Medzi jeho kariérne úspechy patrí aj titul v Rusku a Turecku. V drese Zenitu Petrohrad, dokonca získal UEFA Cup. S Liverpoolom získal ligový pohár.

zofcak
Zdroj fotografie: SITA

1.Miesto – Igor Žofčák

O prvom mieste nemôžu byť pochybnosti.  Úspechy hovoria sami za seba. Prvýkrát na seba upozornil už v roku 2002, keď na majstrovstvách Európy do 19 rokov získal spolu s ostatnými mladíkmi získal tretie miesto. V našej najvyššej súťaži odohral 315 zápasov. Do brány súpera sa trafil 48-krát a pridal 70 asistencií.

Jeho zoznam trofejí, z ktorých tvoria väčšinu tie zo Slovenska, nemá v našich končinách obdoby. Zo susedného Česka si priniesol trofej majstra ligy a aj úspech v podobe českého superpohára. V našej lige získal tri ligové tituly. Dvakrát sa tešil zo zisku slovenského pohára. K tomuto všetkému ešte pridal jedno víťazstvo v slovenskom superpohári. Všetky tieto úspechy slávil so Slovanom Bratislava.

S týmto tímom si takisto zahral skupinovú fázu Európskej ligy. Predtým sa mu to podarilo aj so Spartou Praha, ktorá počas hráčovho pôsobenia v Slovane, bola v skupine Európskej ligy jeho súperom. 

Vo Fortuna lige si zahral aj za Ružomberok. Momentálne pôsobí v Michalovciach, kde začínal s mládežníckym futbalom. V najcennejšom drese odohral 14 zápasov bez gólového zápisu

dubek
Zdroj fotografie: archív td

Záver

Nájde sa samozrejme viacero ikonických  futbalistov, ktorý sa do nášho rebríčka nedostali. Môžeme spomenúť napríklad Zsolta Kalmára, hviezdu Dunajskej Stredy a reprezentanta Maďarska. Takisto by si miesto zaslúžil Tomáš Ďubek, ktorý v našej lige pôsobí dlhé roky a odohral nespočet zápasov.

Svoj pohľad na tento rebríček môže mať samozrejme každý vlastný. Chýba Vám nejaký hráč v tomto rebríčku?

Související články:

Reklama