Reklama
Loading...
Reklama
Slovan Liberec- Pardubice
Zdroj: Jaroslav Appelateuer

 

Minimálně v určité části sezony nebyli pevnou součástí základní sestavy, přesto se jim povedlo vstřelit několik branek a přispět tím svému týmu k zisku bodů. Žolík ve fotbale není označení, o kterém by hráči snili, právě střídající hráči ale často do hry přinesou svěží vítr, unavené defenzivě soupeře pořádně zatopí, mohou být klíčovým faktorem vyrovnaných zápasů a trenérům nabídnout další taktické varianty. Takto vypadá tabulka střelců podle branek, které padly po nástupu autora gólu do zápasu z lavičky.

David Huf oslavuje branku
Zdroj: Vlastimil Vacek

David Huf (Pardubice)

7 gólů z Davida Hufa dělá nejlepšího kanonýra nováčka letošního ročníku Fortuna ligy a řadí ho v tabulce střelců soutěže na 11. místo. Postaral se o 30 % ligových branek svého klubu. Tyto statistiky působí jako by spíše patřily klíčovému hráči, nikoliv žolíkovi. Dvaadvacetiletý útočník však ze svých sedmi branek šest vstřelil v zápasech, do kterých nenastoupil v základní sestavě.

Na sedm gólů a jednu asistenci mu stačilo 804 minut v 19 zápasech. Od první minuty hrál pouze pětkrát, celý zápas ještě neodehrál. V základní sestavě Pardubic totiž na hrotu většinou dostává přednost Pavel Černý. Mezi trumfy z lavičky tak Huf v dosavadní průběhu české nejvyšší soutěže nemá konkurenci.

Ve skvělé formě byl žolík Pardubic, který v letošní sezoně získává své první zkušenosti v nejvyšší soutěži, především v 8.- 11. kole, kdy branku vstřelil ve čtyřech zápasech po sobě. V těchto utkáních rozhodl jediným gólem Východočechů o remíze 1:1 proti Olomouci i Bohemians. Zbrojovce dokonce vstřelil vítěznou branku na 2:1.

O Hufovi se spekulovalo jako o kandidátovi nominace na EURO do 21 let. Trenéři lvíčat se však rozhodli, že hráči, kteří patří do jádra soudržného týmu a účast na šampionátu vybojovali, na něho taky pojedou. I přes špatnou formu tak v nominaci nechybí Václav Drchal s Ondřejem Šašinkou.

Michael Rabušic v dresu Liberce
Zdroj: Radek Petrášek, ČTK

Michael Rabušic (Slovan Liberec)

Pracovitý útočník Michael Rabušic si místo v tomto žebříčku vysloužil hattrickem v zápase 6. kola proti Příbrami, na který mu stačilo 33 minut na hřišti. Jednu branku vsítil ze hry, dvě z penalty. V probíhající sezoně má Rambo dohromady na kontě 9 gólů a z toho zmíněné tři jako střídající hráč.

Jako skvělý žolík se však ukázal i v předkolech Evropské ligy, ve kterých po svém příchodu na hřiště vstřelil branku litevskému Riteriai a přidal uklidňující druhou branku rumunskému FCSB. V závěrečném 4. předkole sice branku nevstřelil. Na hřišti však v závěru zápasu, kdy Kamso Mara z penalty rozhodl o postupu do základní skupiny, byl.

Rodák z Třebíče v libereckém útoku rotuje s Imadem Rondičem. Oba byli v základní sestavě podještědského derby. Spolu se ale na hřiště tito dva typově podobní hráči většinou dostanou v případě nepříznivého vývoje zápasu. Před sezonou odepisovaný Rabušic ukazuje, že stále umí být platný nejen jako lídr týmu, ale i střelec důležitých branek. V tabulce střelců mu patří dělené 4. místo.

Jednatřicetiletý útočník se dokonce po sedmi letech dočkal comebacku do A týmu reprezentace, ve které odehrál 14 minut ve Skotsku a celkově si v ní připsal čtvrtý start.

Imad Rondič v dresu Liberce
Zdroj: Radek Petrášek, ČTK

Imad Rondič (Slovan Liberec)

Imad Rondič v letošní sezoně Fortuna ligy nastoupil do 21 zápasů a nasázel v nich pět branek, z toho tři v roli žolíka. Rozhodl tak o vítězství proti Teplicím a Zlínu. Po vystřídání se dvaadvacetiletý bosenský útočník rovněž prosadil v prodloužení zápasu MOL Cupu proti Viktorii Žižkov, ve kterém brankou na 3:1 pečetil postup Liberce.

Na začátku sezony podceňovaným střelcům se místo na hřišti uvolnilo ukončením hostování Júsufa, a svou šanci chytili za pačesy. I díky jejich brankám je Slovan v boji o evropské poháry. Rondičovi k vzestupu pomohlo i zlepšení v přístupu a týmovější pojetí hry, což potvrzují slova Michaela Rabušice:

„Určitě se zlepšil, trochu dospěl. Má výbornou hlavu. K tomu je teď trochu týmovější, což říká i kouč. Potřebuje ještě trošku dozrát. Vyniká v souboji jeden na jednoho, ale musí lépe vyhodnotit, kdy je zase lepší si dát míč.“

Podobně jako Jan Kuchta či Petar Musa působil Imad Rondič dříve ve Slavii, a i on má solidní příležitost se do Edenu vrátit. Hráč schopný hrát na hrotu, podhrotu i křídle v Liberci má dlouhodobou smlouvu, která ovšem obsahuje doložky o zpětném odkupu Slavií.

„Je nevypočitatelný dokonce pro nás trenéry, kteří s ním pracujeme. Takže je logické, že obrana soupeře to bude mít ještě dvojnásobně horší. Ani my (trenéři) nejsme schopni pochopit, kam vlastně běží,“ říká s nadhledem o bosenském útočníkovi trenér Hoftych, který v Liberci prokazuje schopnost hráče zlepšovat.

Václav Jurečka v dresu Slovácka
Zdroj: Dalibor Glück, ČTK

Václav Jurečka (Slovácko)

Václav Jurečka ze Slovácka je v probíhající sezoně autorem čtyř branek v 15 zápasech, ve kterých odehrál přes 800 minut. Tři ze svých čtyř branek vstřelil po vystřídání, nejdůležitější z nich ve 14. kole na hřišti Mladé Boleslavi, kde druhou brankou svého týmu výrazně přispěl k výhře 2:3.

I u Jurečky je velkou výhodou variabilita a schopnost hrát v ofenzivě na různých pozicích, díky čemuž trenérům nabízí více taktických variant a dostává se na hřiště častěji.

Šestadvacetiletý hráč si po nepříjemném konci předchozího angažmá a zdravotních problémech konečně užívá radost z fotbalu. Jaké útrapy Jurečku na podzim 2019 potkaly? Když se rozhodl v Opavě neprodloužit smlouvu, přeřadil ho v září slezský klub do B týmu. Po příchodu do Slovácka Jurečku navíc zbrzdilo zranění.

Kvůli zdravotním problémům přišel i o 11 zápasů podzimní části letošní sezony. V posledních 14 zápasech už odchovanec Opavy nastupuje v základní sestavě nebo jako první volba z lavičky a s černým koněm soutěže bojuje o evropské poháry. Slovácko vítězstvím proti Baníku Ostrava ukázalo, že ani během dlouhé karantény nemuselo přijít o skvělou formu.

Petar Musa v dresu Slavie
Zdroj: Vladimír Pryček, ČTK

Petar Musa (Slavia Praha)

Především v sezoně 2016/2017 roli žolíka Slavie na výbornou plnil Muris Mešanovič. Petar Musa se mohl stát nástupcem bosenského útočníka. Z Edenu se však na hostování bez opce vydal do Unionu Berlín. Zrodil se tak mezi českým a německým klubem naprosto unikání přesun.

V Bundeslize má pozici, na kterou je zvyklý ze Slavie. Jednou nastoupil v základní sestavě a pětkrát se na hřiště dostal z lavičky. Pouze do posledního zápasu ve Frankfurtu nenastoupil, střelecky se zatím v Německu neprosadil.

Z pozice střídajícího hráče chorvatský útočník Slavii brankou pomohl k remíze 1:1 proti Pardubicím. Před odchodem do Berlína odehrál 14 zápasů Fortuna ligy, ve kterých byl na hřišti 463 minut a čtyřikrát skóroval, z toho třikrát z pozice žolíka.

Že se jedná o gólového útočníka už třiadvacetiletý Chorvat prokázal v minulé sezoně, ve které v lize vstřelil 10 branek. Svou kvalitu bude Musa moct prokázat i v dresu Chorvatska na EURU U21, na kterém ho ve skupině čeká Portugalsko, Švýcarsko a Anglie.

Související články:

Reklama