Reklama
Loading...
Reklama
Zdroj: Michal Beránek (Sport)
Český fotbal, Zahraničí

Sima není sám. Pět nejlepších zahraničních hráčů, kteří také prošli Táborskem

Úvod

Jméno druholigového klubu z jihu Čech je v posledních měsících spojováno se slávistickým Abdallahem Simou. Objev sezony přišel k sešívaným poté, co si ho vedení vyhlédlo právě v Táborsku. Není ale jediným zahraničním hráčem, jenž běhá po tuzemských trávnících.

„Funguje to většinou tak, že nám agenti nabízejí spoustu zahraničních hráčů na testy. My se po 10-14 dnech rozhodneme, zda takový hráč má potenciál a předpoklady uspět v České republice. Někteří se prosadí rychleji, někteří potřebují čas,“ prozradil nám ředitel celku z Tábora Josef Holub.

Představujeme vám pět hráčů, kteří také prošli jihočeským klubem.

Zdroj: Michal Beránek (Sport)

Ibrahim Traoré – 32 let, Slavia Praha, Pobřeží Slonoviny

K příchodu do Česka ho motivoval příběh krajana Bonyho Wilfrieda. Svou první ochutnávku české kultury prožil na podzim roku 2013, kdy přišel do Táborska z Libye. Hned v prvním utkání se Traoré trefil dvakrát a s Jihočechy zahájil zimní přípravu. O zemi nebo městě před příjezdem nevěděl vůbec nic.

Dnes v Čechách kope již osmou sezonu. Vyhlédl si ho Zlín, který ho přivedl za peníze z prodeje Tomáše Poznara. Svými výkony na Valašsku si pak vysloužil angažmá ve Slavii, kde je nyní mentorem senegalské komety Abdallaha Simy. Traoré by si sám podle svých slov chtěl jednou zahrát v Německu. Kvůli věku už je ale nepravděpodobné, že by se do tamní nejvyšší soutěže dostal.

Zdroj: Jan Škrle (Deník)

Matej Mrsić – 26 let, České Budějovice, Chorvatsko

Fotbalově začínal levý záložník v Rijece, kde se také narodil. V týmu se ale neprosadil a v počátcích své kariéry vystřídal hned několik klubů. V únoru 2017 jako jediný ze zkoušených hráčů uspěl v Táborsku. „Mým přáním je být v každém zápase za Táborsko lepší a lepší. A doufám, že si jednoho dne zahraji první ligu,“ rozpovídal se těsně po příchodu do Čech pro denik.cz

Mrsič se dočkal. V létě 2018 se stěhoval do Českých Budějovic, tehdy ovšem ještě druholigových. Třemi góly a pěti asistencemi ale chorvatský rychlík pomohl k postupu do Fortuna ligy. Od června loňského roku nastoupil v každém zápase svého týmu.

Zdroj: Michal Beránek (Sport)

Cheick Condé – 20 let, Zlín, Guinea

I defenzivní záložník Cheick Conde započal svou evropskou cestu v Táborsku. V třetí lize se ovšem příliš neohřál – půl roku po příchodu do Česka se totiž okamžitě stěhoval po vzoru Ibrahima Traorého do Zlína. Guinejec se rychle zapracoval do sestavy i pod Bohumilem Pánikem a svojí fyzickou vybaveností a stylem hry zaujal i v nejvyšších patrech českého fotbalu.

Silně o něj stála především Sparta, přestupová jednání ale spadla na částce kolem 30 milionů korun, které zlínský Fastav požadoval. Zpočátku to vypadalo, že Sparta bude ochotna na cenu přistoupit, nakonec ale vsadila na příchod Davida Pavelky. Condé tak zůstal ve Zlíně, kde jsou s ním i podle slov Zdeňka Grygery spokojení. „Od prvního tréninku na něm byl vidět obrovský potenciál, je zajímavý. Má výskok, sílu,“ prohlásil viceprezident klubu iSportu.

Zdroj: Facebook Vukadina Vukadinoviče

Vukadin Vukadinovič – 30 let, Teplice, Srbsko

Pro srbského rychlonožku bylo angažmá v Sezimově Ústí, předchůdci dnešního Táborska, prvním z mnoha českých. Do jižních Čech se z Hajduku Bělehrad stěhoval v roce 2009, když mu bylo pouhých 18 let. V lednu 2012 se z jihu přesunul na sever do Jablonce – původně měl přestoupit až v létě, jenže trenéra tehdejšího trenéra Severočechů Komňackého zaujal natolik, že ho vedení přivedlo dříve.

„Jsem klubu moc vděčný,“ hlásil Vukadinovič při odchodu ze Sezimova Ústí. „Prosadil mě do českého fotbalu, udělal mi jméno, budu moc vzpomínat.“ V Česku působil v Jablonci, Viktorii Žižkov, Slavii i Spartě, Zlíně nebo v Karviné, nyní obléká žlutý dres Teplic. Naučil se perfektně česky, před pěti lety se dokonce spekulovalo, zda by nemohl oblékat náš reprezentační dres.

Zdroj: FC Fastav Zlín

Adnan Džafič – 30 let, Tuzla City, Bosna a Hercegovina

Bosenský ofenzivní záložník Adnan Džafič se do Táborska dostal přes Čáslav. Na jihu Čech strávil celkem pět sezon, v té poslední nasázel ve 29 zápasech 13 branek a po zásluze se posunul o úroveň výš – v létě 2017 se přesunul do prvoligového Zlína, kde si zahrál i Evropskou ligu. Podle svých slov si Zlín vybral, protože mu Táborsko připomínal.

Krátce působil také v Mladé Boleslavi. Před touto sezonou se vrátil do vlasti, kde hraje za Tuzlu. „Do Bosny bych se chtěl jednou vrátit a třeba tam i ukončit kariéru,“ říkal Džafič už v roce 2014.

Na této poslední záložce Vám přinášíme dalších pět plejerů, kteří za sebou mají táborskou historii, ale nedostali se do výběru.

Miljan Vukadinovič – 28 let, Vojvodina Novi Sad, Srbsko – rychlý útočník, bratr Vukadina Vukadinoviče. Hrál i za Žižkov, Slavii nebo Mladou Boleslav. Svými góly teď táhne Vojvodinu Novi Sad do Evropské ligy.

Bojan Dordič – 26 let, Opava, Bosna a Hercegovina – z Táborska zamířil do Varnsdorfu a pak do Liberce, kde se neprosadil. Nyní zkouší fotbalové štěstí v Opavě.

Martin N’Gimbi – 23 let, Třinec, Francie – vytáhlý stoper patřící Zlínu, do kterého přišel ve stejný den jako Condé. V prvním týmu Fastavu se ale zatím neukázal.

Martins Toutou – 24 let, Zlín, Francie – další z hráčů, kteří po Táborsku zavítali do Zlína, byť Toutou byl na chvilku také v Teplicích. V letošní sezoně odehrál zatím pouze dvanáct minut ve třech utkáních.

Muharem Civič – 28 let, Velez Mostar, Bosna a Hercegovina – starší bratr bývalého záložníka Sparty či Slovácka Eldara Civiče, hraje krajního obránce. Táborsko je jeho jediným českým klubem, hned po konci na jihu Čech se vrátil domů do Bosny. S Mostarem bojuje o umístění zaručující kvalifikaci Evropské ligy.

Související články:

Reklama