Reklama
Loading...
Reklama

Málokterý fotbalista je tak dlouho věrný jedné značce. Záložník Pavlo Rudnytskyy (32) je díky své loajalitě hrající ikonou severočeského FK Varnsdorf. Jeho dres obléká více jak dekádu a toto spojení stále nekončí. Kapitán klubu sice přiznává, že v případě zajímavé nabídky by o změně možná uvažoval, zatím to tak ale nevypadá. S klubem má stále vytyčený cíl – zahrát si v jeho barvách první ligu. Jednou to sice z finančních důvodů nevyšlo, ale jak se říká: Nikdy neříkej nikdy…

Loňská sezona mohla pro Varndorf skončit sportovní tragédií. Záchrana přišla se ziskem 26 bodů jen díky lepším vzájemným zápasům před Sokolovem. Ten sice avizoval, že by se nadcházející sezónu do 2. ligy nepřihlásil, když byste ale skončili na 15. místě, šli byste dolů i tak a nahradil by vás celek z ČFL. Byly to pro tebe nejhorší okamžiky v klubu za dobu tvého působení?

“Loňská sezóna pro nás byla hodně nepovedená, bojovali jsme až do posledního kola o záchranu v druhé lize a jsem velmi rád, že jsme to nakonec zvládli. Sice s hodně odřenýma ušima, ale zvládli. Pro mě to byl asi nejhorší okamžik jak za mého působení v klubu, tak v kariéře, protože nikdo se nechce podepsat pod sestup.”

Ale ty jsi ve Varnsdorfu zažil i úplně opačné emoce. Byl jsi jedním ze strůjců veleúspěšné sezony 14/15. V čem tkvělo kouzlo tehdejšího kádru. Proč byl tak úspěšný?

“Samozřejmě, v sezoně 14/15 se nám povedl takový fotbalový zázrak, jak všichni říkají. Ale já si myslím, že jsme měli dobrý tým, skvělou partu, kde jsme si sedli všichni lidsky. Kádr zůstal dvě sezóny pohromadě, nebyly moc velké změny, věděli jsme o sobě, byli jsme sehraní a z toho jsme hodně těžili.“

Ale vaše životní sezóna kvůli finančním důvodům nakonec vyústila v nepostup. Jak dlouho v tobě tenhle negativní konec vašeho, dle tvých slov, zázraku rezonoval? Neztratil jsi poté do fotbalu i trochu chuť?

“Byl to takový postup v nepostupu. Tenkrát jsme to těžce nesli, já osobně jsem byl hodně negativní. Bylo to ve mě dlouho, ale bohužel my jako hráči jsme s tím nemohli nic víc dělat, než to vzít tak, jak to je. Prostě tenkrát to asi nešlo udělat jinak a dopadlo to, jak to dopadlo.”

Nepostup se udál hlavně kvůli nevyhovujícímu stadionu. Ředitel klubu Gabriel tehdy říkal, že klub nemůže zaručit rekonstrukci do roka, což byla podmínka k postupu do první ligy. Ale tvrdil, že se začne s postupnými úpravami. Byl jsem se v minulé sezoně ve Varnsdorfu podívat na fotbal, ale stadion je stále vhodný maximálně pro druhou ligu.

“Tenkrát ty podmínky pro postupujícího byli přísnější, myslím, že do roka měl projít celkovou rekonstrukcí, to se nedalo stihnout. Teď už to je o dost mírnější, kdyby se nám něco podobného povedlo letos, tak si myslím, že by to už pan Gabriel vzal. Jinak musíš s touhle otázkou na někoho jiného, ale myslím si, že tady máme nadstandardní podmínky pro fotbal – dvě travnatá hřiště, umělku, posilovnu, regeneraci, všechno v areálu. Nemusíme někam dojíždět, což je velká výhoda.”

Musím říct, že na mě zapůsobilo, jaké kouzlo vaše Kotlina má. Stadionek je to velice útulný. I divácký průměr na domácí zápasy není nejhorší, držíte se vždy kolem sedmi stovek? Na to, že má Varnsdorf lehce přes 15 tisíc obyvatel, je to slušná návštěvnost.

“V tomhle máš pravdu, na druhou ligu je to nadstandardní stadion a soupeři sem nejezdí moc rádi, což je pro nás trošku výhodou. Těch sedm stovek je

 

ČÍST VÍCE

 

Přečetli jste polovinu rozhovoru s Pavlom Rudnytskyym. Chcete si ho dočíst celý? Klikněte na ČÍST VÍCE, rozhovor najdete na straně 10.

Související články:

Reklama