Reklama
Loading...
Reklama

Kauza někdejšího záložníka Sparty Martina Haška bude ještě nějakou dobu zaměstnávat různé fotbalové a možná i civilní instituce. Stále probíhá hra o miliony a ani jedna ze stran se necítí být uspokojena. S tím, že celá kauza může dostat i mezinárodní rozměr počítá například i Haškova advokátka Markéta Vochovská Haindlová a podle jejich výroků nechybí Haškově straně patřičné sebevědomí z čehož možná může vyplývat i jistý neklid na straně letenského klubu. Přichází jisté náznaky toho, že celá věc skutečně není černobílá. Nyní vstupuje do celé věci další aktér, jenž se staví na stranu Sparty. Otázkou je, jak moc jít dokáže pomoct.

 

K celé věci se vyjádřil někdejší asistent bývalého sparťanského trenéra Václava Jílka Jiří Saňák. Ten nyní působí v týmu Slovácka a celou věc tak sleduje z povzdálí jako spolupracovník Martina Svědíka. Jeho pohled na celou věc můžeme považovat za celkem důležitý, protože právě během jeho působení po boku Václava Jílka začal celý spor eskalovat a jeho výsledkem byl zatím divoký rozchod, přičemž jak jsme zmiňovali, celý příběh bude mít patrně ještě divoké pokračování.

Obě strany vypadají v tomto sporu velmi sebejistě. Dvojici Hašků nijak nerozhodila výše pokuty přesahující dvacet milionů korun a mluví o tom, že s tímto rozsudkem v podstatě počítali a chystají se na to, až se celý spor dostane na mezinárodní pole, kde vidí mnohem větší šanci. V tomto duchu se vyjadřuje i jejich advokátka. Šéf Sparty Daniel Křetínský vypadal na začátku sporu velmi jistě a vzhledem k tomu, jaké právní kapacity jistě poznal během svého nefotbalového působení, dostal do rukou i mnoho trumfů v podobě znalosti různých paragrafů. 

U Martina Haška se v souvislosti s porušením profesionální smlouvy mluvilo o mnohem vyšší pokutě než výsledných dvacet dva milionů a to žádala i Sparta, byť v jejím případě výše částky nehraje rozhodující roli. Vzhledem k finančním možnostem sparťanského majitele se stále jedná o drobné a historicky nejúspěšnější český klub již našel i herní alternativy za tohoto tvořivého záložníka. Pokud by Sparta vysoudila vyšší částku, jednalo by se o jistý důkaz o zpevnění pozice na fotbalovém poli, po kterém už několik let prahne a které bylo především kvůli neúspěchům v evropských pohárech minimálně dočasně odepřeno. 

Jaká bude v tomto případě role Jiřího Saňáka? Napadnout nás mohou vlastně dvě alternativy mající jistou logiku. Daniel Křetínský ho může vytasit jako jistý trumf v podobě člověka tvrdícího, že Martin Hašek se svým chováním nachází mimo fotbalovou realitu. Zároveň se bude jednat o jistou obhajobu jeho práce a práce Václava Jílka, s níž se Martin Hašek zjevně neztotožnil. Nesmí totiž zapadnout otázka, proč si vlastně někdejší hráč Bohemians chtěl vytrucovat angažmá v Maďarsku či Izraeli, která by rozhodně neznamenala přílišný profesní růst a jednalo by se jen o pragmatické vyřešení nepříjemné situace. 

Vzhledem k tomu, jak obě strany celou hru rozehrály, tak nemají kam couvnout. Zdá se, že sparťanská strana dostala do rukou jeden trumf. Někdejší asistent sparťanského trenéra může působit jako jeden z rozhodujících elementů v tomto zvláštním sporu. Bude teď zajímavé sledovat, jestli protistrana z rodu Hašků znejistí.   

ČÍST VÍCE

Související články:

  • Martin Hašek straší Spartu a zároveň lže sám sobě
  • Duo Hašků se nevzdává
  • Reklama