Reklama
Loading...
Reklama

Kromě zápasu Midtjylland-YB Bern, ze kterého vzešel soupeř Slavie ve 4. předkole Ligy mistrů, byl z českého pohledu ještě jeden zápas 3. předkola LM mimořádně zajímavý. Bylo jím utkání AC Omonia-CZ Bělehrad. A šlo o pořádné drama, ve kterém čeští hráči hráli sehráli klíčovou roli!

Za kyperského mistra totiž celý zápas odehráli čeští obránci Michael Lüftner a Jan Lecjaks, který už před Omonii působil v Plzni, Anderlechtu, YB Bernu, Vålerenze, Dinamu Záhřeb a Lokomotivu Záhřeb. Zastoupení na hřišti měli i Slováci. Parťáka ve stoperské dvojici Lüftnerovi 92 minut dělal Tomáš Hubočan. Na lavičce Omonie seděl z Plzně velmi dobře známý Michal Ďuriš a v základní sestavě CZ nastoupil svérázný záložník Guélor Kanga, kterého ještě všichni v českém fotbale budou mít dlouho v paměti.

Hvězdná chvíle mistra Česka, Dánska a Kypru Lüftnera přišla už ve 30. minutě zápasu, kdy skóroval po rohovém kopu. K této brance přišel šestadvacetiletý stoper po chybě brankáře Borjana jako slepý k houslím. Bývalý mládežnický reprezentant stál ve správnou chvíli na správném místě a po šťastném odrazu bezprostředně před brankovou čárou si připsal pravděpodobně nejdůležitější branku kariéry a může být považován za hrdinu Omonie.

CZ stihla ještě před přestávkou zásluhou Ivanoviče typickou brankou do šatny ve 45. minutě vyrovnat. Kromě jedné šance CZ v 67. minutě se toho ale ve 2. poločase už moc neudálo. Ve stejném duchu se pokračovalo v prodloužení a utkání tak dospělo až do dramatického penaltového rozstřelu. V něm v prvních dvou sériích střelci nezaváhali. Poté ale neproměnili bělehradští Falcinelli a Degenek. Střelci Omonie zůstali stoprocentní, přičemž poslední penaltu proměnil fotbalový světoběžník Jan Lecjaks a na Kypru mohla vypuknout velká radost.

Nestává se často, aby v obraně zahraničního klubu v evropských pohárech nastoupili hned dva Češi a dokonce se oba zapsali mezi střelce. Zápasu na pikantnosti pro české a slovenské fanoušky dodali ještě Hubočan, Ďuriš a Kanga. Sledovat další cestu Omonie a CZ evropskými poháry tak ještě může být zajímavé. Boj o základní skupinu LM pro kyperského mistra bude hodně složitý. Ve 4. předkole hraném už na dva zápasy ho čeká favorizovaný Olympiakos Pireus. CZ Bělehrad se pokusí o postup aspoň do základní skupiny Evropské ligy.

Související články:

Reklama