Reklama
Loading...
Reklama
Plzeň vstupuje do sezóny výhrou
Zdroj: FC Viktoria Plzeň

Máme za sebou druhé kolo nejvyšší české fotbalové soutěže. Fortuna lize teď začíná dvoutýdenní pauza kvůli reprezentační přestávce a já se rozhodl této mezery využít. Ročník 2020/2021 má 18 účastníků a konkurence je obrovská. Sezóna nám může, jak to ve fotbale bývá zvykem, dopadnout jakkoliv. Můžeme se dočkat dominance favoritů ale stejně tak i nečekaných černých koní. V prvních dvou víkendech se urodily překvapivé výsledky. Scénářů je hodně a já si pro vás jeden z nich, ten podle mne nejpravděpodobnější, připravil.

Po dobu reprezentační pauzy můžete očekávat postupné odhalování, jak by podle mě mohl dopadnout letošní ročník Fortuna ligy. Ve vzestupném trendu se dostaneme od možných adeptů na sestup až k mistrovi české ligy.

Při rozhodování o umístění byl brán zřetel na několik různých hledisek. Mezi ně patří: loňské umístění, předvedené výkony po restartu ligy, kurzy sázkových kanceláří, letní posilování či oslabování týmu, forma v přípravných zápasech, samotný vstup do ligy a podobně.

Je jasné, že ne každému fanouškovi se bude líbit, na jakou pozici jeho tým pasuju. Kdyby si však mohl každý příznivec vybrat, jak se jeho klub umístí, tak samosebou máme 18 prvních míst, což tak nějak není možné.

Ale nenechte se případným nesouhlasem s umístěním ovlivnit. Kromě něj vám přináším i další zajímavé informace. Dozvíte se, jaké v létě kluby uskutečnily transfery či koho se vyplatí v jednotlivých týmech sledovat. A na konci sezóny si můžeme srovnat, jak moc byl můj scénář mimo či v čem se trefil. Tak pojďme na to!

SFC Opava
Zdroj: SFC Opava

18. místo – SFC Opava

Minulý ročník:   – 15. místo

                           – nejlepší střelec René Dedič (4 góly)

Slezský klub se loni vyloženě protrpěl k předposlední příčce a patřil mezi kluby, které zachránila pandemická situace ve skupině o záchranu. Věřím tomu, že v normálním režimu by mašíroval do druhé ligy.

Od Opavy se rozhodně čekalo více. Jenže v týmu jednoduše chybí kvalita. Nejlepší střelec Opavy Dedič měl na konci sezóny na kontě pouhé 4 góly a Lukáš Železník se stal s 3 asistencemi nejlepším nahrávačem týmu. To jsou až hrůzostrašné statistiky.

Příchody: Lukáš Holík, Matěj Helešic, Barosz Pikul

Odchody: Petr Zapalač, Tomáš Jursa

Vedení klubu se zatím může pyšnit třemi posilami. Kromě prodloužení hostování Jiřího Texla z Olomouce, přivedl slezský klub do svých řad Holíka z Dukly, z Polska Pikulu a koupil Helešice, který doteď v Opavě hostoval z Baníku Ostrava.

Nepříjemnosti způsobené koronavirem ovlivnily dobu a kvalitu letní přípravy před začátkem nové sezóny. V přípravných zápasech slezský tým ani jednou nevyhrál. Myslím si, že tohle si bohužel přenesl nejen do prvního zápasu, kdy podlehl vicemistrovi z Plzně, ale nastolil si trend pro další zápasy první poloviny podzimní části ligy. Což potvrdil v následním domácím zápase s Karvinou, kdy hostující tým odjel z Opavy se všemi body. Navíc nevěřím tomu, že kvalita příchozích posil je dostatečná pro celkové pozvednutí týmu.

Koho sledovat: Lukáš Holík

Holík na Slezsko přichází jako nejgólovější hráč Dukly Praha. V loňském tažení druhou ligou měl výrazný podpis na klubovém umístění. Dukla skončila na 3. příčce, ke které jí Holík dopomohl 11 góly.

Pro srovnání – to je jen o 6 gólů míň, než vstřelila celá Opava v lize za minulou sezónu.

1. FK Příbram
Zdroj: 1. FK Příbram

17. místo – 1. FK Příbram

Minulý ročník:   – 16. místo

                           – nejlepší střelec Michal Škoda (7 gólů)

Při rozporuplném ukončení soutěže byla Příbram bezpochyby nejhlasitějším týmem. Šéf klubu Jaroslav Starka dlouho orodoval za to, aby se soutěž nedohrála a tím pádem se Příbram vyhnula sestupu. A k tomu nakonec i došlo.

Nicméně je nutné uznat, že po angažování Pavla Horvátha coby trenéra druhé půlky sezóny se herní projev Příbrami zvednul. Ani to však nestačilo na výsledky, které by klub vytáhly ze dna tabulky.

Příchody: Isaac Boakye, Tomáš Pilík, Jakub Šiman, Stanislav Vávra, Adam Petrák

Odchody: Michal Škoda, Miroslav Slepička, David Šimek, Roman Květ

V příbramském zákulisí bylo v letní pauze rušno. Do týmu se z Jablonce po roku a půl vrací Pilík, z Viktorie Plzeň přišel jako volný hráč Šiman a formou hostování i jeho kolega Václav Svoboda. Na letních testech v Příbrami z druholigového Sokolova uspěl útočník Vávra, čímž si vysloužil přesun do první ligy.

Zajímavou posilou může být i Isaac Boakye ale nemyslím si, že by tyhle posily stačily na záchranu. Příbram pod Horváthem jistě prochází určitou změnou. Nevěřím však, že to už v této sezóně přinese požadované ovoce. V úvodu sezóny nestačila Příbram na dalšího loňského účastníka zachránařských bojů – Teplice, s kterými prohrála 3:1. Body nezískala ani v druhém kole, kdy si na Příbrami pochutnala mistrovská Slavia.

Koho sledovat: Isaac Boakye

Dvaadvacetiletý ghanský fotbalista přichází z LECA, třetiligového portugalského týmu. Dokáže hrát jak na pozici hrotového útočníka, tak na křídle. Jestli ale dokáže právě on nahradit góly Michala Škody, je pouze otázkou.

Václav Procházka
Zdroj: FC Fastav Zlín

16. místo – FC Fastav Zlín

Minulý ročník:   – 13. místo

                           – nejlepší střelec Tomáš Poznar (9 gólů)

Klub z města Tomáše Bati si do poslední chvíle přehazoval 14. místo s Karvinou. Rozhodně není potřeba diskutovat o tom, že zlínské vedení mělo o umístění v tabulce jiné představy.

Tým z Moravy táhnuly hlavně výkony zkušeného střelce Poznara a slovenského legionáře Roberta Matejova. Dobrou zprávou pro klubové vedení a trenéra Bohumila Pánika je to, že oba dva budou na zlínské Letné pokračovat i v této sezóně.

Příchody: Youba Dramé, Václav Procházka

Odchody: Petr Hronek, Ondřej Bačo, Adnan Džafič, Lukáš Bartošák

Co se týče posilování týmu, je už podle generálního manažera Zdeňka Grygery hotovo. Zlín přivedl do svých řad velezkušeného Procházku, který by měl být jasným velitelem stoperské trojky s Buchtou a Simerským.

Trenér Pánik může počítat i s francouzským rychlíkem Dramém, jenž přichází z druholigového Ústí nad Labem. Dramého chce využívat hlavně na křídle. Sám Pánik sní v osmnáctičlenné lize o umístění Zlína v horních patrech tabulky. To však podle mě opravdu zůstane pouze snem.

Již loňské výkony a výsledky nebyly podle představ. Do toho neproběhly ani velké změny v kádru, které by mohly pomoct ke zlepšení situace. A proto není divu, že Zlín prohrál první zápas nového ročníku a to hned krajské derby se Slováckem. V druhém zápase si Zlín sice odvezl 3 body z Mladé Boleslavi, nicméně mé obavy z celkového výsledku sezóny týmu z Letné to bohužel nesnižuje.

Koho sledovat: Youba Dramé

Mladý ofenzivní hráč si o příležitost v první lize řekl 10 brankami ve Fortuna národní lize. Jde o útočníka, který kromě několika stupňů rychlosti oplývá i vytříbenou technikou. Pro Zlín rozhodně skvělá akvizice.

To prokázal právě v druhém kole, v Mladé Boleslavi, kdy do prázdné branky doklepl skvělou přihrávku Lamina Jawa a zapsal si svůj první prvoligový gól.

Související články:

Reklama