Reklama
Loading...
Reklama

Své působiště před novou sezonou mění někdejší záložník a mistr ligy s Viktorií Plzeň Martin Zeman. Poté, co jarní část strávil v libereckém Slovanu, na severu Čech neprodloužil smlouvu a míří do zahraničí. Jeho další štací bude tým druhé polské ligy Bruc-Bet Termalica Nieciecza. Těžko můžeme mluvit o nějakém profesním růstu. Spíš mě napadá, jestli v tom není určitá symbolika celé jeho dosavadní kariéry.

 

Zeman tak rozšířil československou enklávu u celku z malé polské obce. Jeho novými spoluhráči jsou český obránce Michal Bezpalec – odchovanec pražské Dukly, Dále trojice Slováků – záložníci Roman GergelPatrikem Mišákem a také nově příchozím Samuelem Štefánikem.  

Rodák z jihočeského Tábora od dvanácti let působil na Letné v týmu Sparty a mládežničtí trenéři v něm viděli obrovský fotbalový potenciál. Své vrstevníky zpravidla výrazně převyšoval a patřil mezi opory mládežnických reprezentací, přičemž například s reprezentační “sedmnáctkou” získal stříbrné medaile na evropském šampionátu v Lucembursku. 

Do sparťanského A-týmu poprvé nahlédl v sezóně 2007/2008, kdy Spartě na poslední chvíli unikl mistrovský titul v souboji se Slavií. V partě okolo Tomáše Řepky či Jaromíra Blažka působil jako zjevení a svůj fotbalový potenciál ventiloval tak dobře, že si ho do svého sídla povolal i slavný Real Madrid, kde působil v tamním B-týmu a mluvilo se o nabídce z Nizozemska. Nakonec se však ani jedno nekonalo mohl tak se Spartou v roce 2010 slavit mistrovský titul. Následně však musel skousnout vyřazení slovenskou Žilinou a v nové sezóně se začínaly poprvé výrazně projevovat problémy s trenéry. 

 

Mluvilo se o jeho špatné tréninkové morálce a možná i hřešení na svůj nesporný talent. Výsledkem bylo hostování v rakouském Mödlingu, kde se potkal s dalším českým záložníkem Patrikem Ježkem. Zde se však výrazněji neprosadil a hostování se tak neproměnilo v přestup. Díky tomu se poprvé zkřížila jeho cesta s Viktorií Plzeň. V roce 2013 zde slavil svůj první ligový titul, ale při tehdejší konkurenci v plzeňském kádru se nedočkal patřičného herního vytížení a přišlo tak další stěhování.

Podzim 2013 strávil ve slovenské Senici, s níž si také zahrál evropské poháry, ale neustále byl vázán smlouvou ve Spartě. Jako vysvobození mohou brát obě strany rok 2015, kdy jeho platný kontrakt vypršel a vydal se znovu hledat štěstí do zahraničí.

Ve švýcarském Sionu podepsal tříletý kontrakt a v Evropské lize zažil například zápasy s Liverpoolem. V jednu dobu se mluvilo o zájmu Slavie, ale nakonec se konal jiný návrat do Čech. V roce 2016 ho ze Švýcarska vytáhla Viktoria Plzeň, hráč zažil první delší angažmá. Na západě Čech vydržel takřka tři roky a v roce 2018 slavil mistrovský titul. Potkal se tam patrně s vyhovujícím kolektivem, ale pouze do jisté doby se dokázal rvát s hráčskou konkurencí. Štruncovy sady opět opouštěl v tichosti a následovala krátká zastavení v izraelské Raananě, Příbrami a naposled Liberci.

Když se podíváme na výčet jeho kariéry, tak už vzhledem k počtu klubů nemohlo jít o nic nudného. Vždy byly veřejným tajemstvím jeho neshody s nadřízenými a neschopnost patřičně pracovat pro tým. Od trenérů dostal zpravidla šanci díky svým skvělým individuálním schopnostem a oni brali mnohdy jako výzvu dostat jej do správných kolejí. Nikdy se to však zcela nepovedlo.

U mnoha fotbalistů se mluvilo o tom, že svůj nenadálý vzestup hlavou nezpracovali a nebyli na něj patřičně připraveni. V posledním přestupu Martina Zemana vidíme, že si patrně příliš nevážil přízně fotbalového osudu. S hráčem, v jehož myšlenkách se nacházel “Bílý balet” zatančil fotbalový život “pekelný čardáš”. V mládí byl patrně až příliš zahleděný do sebe a nyní za to šeredně platí. Angažmá v Polsku musí brát i přes jeho neatraktivnost s vekou pokorou, protože se jedná patrně o poslední šanci ukázat, jak fotbalový život vlastně vnímá. V jisté době proslul růžovým přelivem na hlavě. Jeho kariéru však již příliš růžově nevidím.

Související články:

Reklama