Reklama
Loading...
Reklama

Sparta Praha už je jenom krůček od přímého postupu do základní skupiny příštího ročníku Evropské ligy. Pomohly jí k tomu výsledky čtvrtfinále této soutěže.

Čtvrtfinálové zápasy EL dopadly přesně tak, jak si příznivci českého fotbalu přáli. Po vyřazení Kodaně, Wolverhamptonu a Basileje jsou v semifinále jen kluby, které už mají účast v základní skupině evropských pohárů pro příští sezonu jistou díky umístění v lize. V důsledku toho by do základní skupiny EL měl postoupit vítěz domácího poháru 13. země dle koeficientu. Tou byla před začátkem aktuální sezony právě česká liga a jak je známo, v domácím MOL Cupu triumfoval klub z pražské Letné.

Poslední hrozba

Zbývá ovšem splnění poslední podmínky a tou je, že aktuální ročník Ligy mistrů nevyhraje Lyon. Francouzský klub totiž v lize skončil na 7. místě a v případě, že v milionářské soutěži nebude triumfovat, bude v příští sezoně evropský pohárů jako jediný ze čtvrtfinalistů LM chybět. Přemožitele Juventusu ve čtvrtfinále čeká Manchester City a v případě postupu vítěz zápasu Barcelona-Bayern, tzn. největší favoriti soutěže. Splnění této podmínky se tudíž jeví jako vysoce pravděpodobné. Vyřazení Lyonu se přejí i v Edenu, neboť by se díky němu sešívaní posunuli do 4. předkola LM a měli jistou minimálně základní skupinu EL.

Co znamená udržení 15. místa?

Dvojnásobně důležité je pro český fotbal vyřazení Basileje, díky kterému už česká liga nemůže přijít o 15 příčku, která ji pro sezonu 2021/2022 nadále zaručuje 5 klubů v evropských pohárech. Pozici v elitní patnáctce se tak i přes nejhorší ročník tuzemských klubů v evropských pohárech podařilo uhájit.

Třetí pohárová soutěž

Přesto dochází k výrazným změnám v nasazování klubů do evropských pohárový soutěží, a to kvůli zavedení Evropské konferenční ligy, třetí pohárové soutěže. To znamená, že za rok se bude český mistr a vicemistr účastnit předkol LM, vítěz domácího poháru předkol EL a týmy ze 3. a 4. místa v lize si vyzkouší nově vzniklou soutěž.

V případě sesunu pod 15. místo v žebříčku UEFA půjde mistr české ligy do 2. předkola LM a zbylé tři zástupce bude čekat pouze do Konferenční liga. Nová soutěž bude především pro kluby z lig, které jsou v žebříku koeficientu na nižších pozicích. Je tak jasné, že tato soutěž bude ve stínu LM i EL a její atraktivita ani prestiž nebude vysoká. Pro český fotbal se tak nejedná o pozitivní novinku. O to cennější je udržení 15. místa, díky které se do skupin dvou nejprestižnějších evropských pohárových soutěží pokusí postoupit tři kluby místo jednoho.

Situace v příští sezoně ovšem bude ještě složitější. Bodový koeficient se počítá podle výsledků klubů v poslední pěti ročnících evropských pohárů. Česko tak bude před začátkem příští sezony odečítat body z nadprůměrně úspěšné sezony 2015/2016, ve které se Sparta po postupu přes Krasnodar a Lazio probojovala až do čtvrtfinále EL. Propad hluboko pod 15. příčku před příští sezonou je bohužel nevyhnutelný. Podaří se českým klubům získat ztracené pozice zpět a opět si udržet pět zástupců v evropských pohárech? Doufejme, že Sparta po třech propadácích naváže na své dřívější pohárové úspěchy, stejně jako v úspěšné pohárové účinkování všech dalších českých zástupců.

Související články:

Reklama