Reklama
Loading...
Reklama

České kluby už jsou z evropských pohárů dávno venku. Poprvé od sezony 2014/2015 se ani jednomu českému zástupci nepovedlo probojovat do jarní fáze LM či EL. Přesto se jich výsledky vyřazovací fáze evropských pohárů přímo týkají. Především dvou z nich.

V případě, že si vítěz probíhajícího ročníku Ligy mistrů zajistil účast v dalším ročníku milionářské soutěže již umístěním v lize, tak mistr 13. ligy v pořadí koeficientů, tzn. Slavia Praha, začne nadcházející pohárovou sezonu ve 4. předkole LM. V LM tak české fanoušky z tohoto pohledu zajímá Lyon, který v nedohrané Ligue 1 obsadil 7. místo. Nezvedne-li přemožitel Juventusu 23. srpna ušatý pohár nad hlavu, bude po 23 letech chybět v evropských pohárech a klub z Vršovic bude startovat ve 4. předkole LM, stejně jako tomu bylo v minulé sezoně, kdy si sešívaní poradili s Kluží a v základní skupině LM odehráli šest zápasů, ve kterých ohromili aktivními výkony proti Barceloně, Dortmundu a Interu Milán.

Jelikož francouzský klub ve čtvrtfinále čeká jeden z hlavních favoritů na celkové prvenství Manchester City a vítěz tohoto duelu se utká s jedním z dvojice Barcelona- Bayern, tak splnění této podmínky vypadá velmi pravděpodobně. V Edenu by tak měli jistou účast minimálně v základní skupině EL. Jasným cílem sešívaných ale bude zopakování postupu mezi 32 vyvolených. Pokud by došlo k senzačnímu triumfu Lyonu, tak by Slavia začala o předkolo dřív a v případě vyřazení pokračovala ve 4. předkole EL.

Letenští ve výhodě

Podle nejaktuálnějších informací se situace v Evropské lize vyvíjí velmi příznivě pro Spartu. V ní by mělo platit, že pokud si vítěz probíhajícího ročníku EL zajistil postup do základní skupiny dalšího ročníku LM nebo EL už v lize nebo domácím poháru, tak vítěz domácí poháru 13. země dle koeficientu, tzn. Sparta Praha, postoupí přímo do základní skupiny příštího ročníku druhé nejprestižnější klubové soutěže v Evropě.

Z osmičky týmů, která ještě je v EL ve hře tuto podmínku splňuje hned pět týmů, a to Leverkusen, Manchester United, Inter Milán, Šachtar a Sevilla. Pouze v případě triumfu Basileje, Kodaně nebo Wolverhamptonu by Sparta začínala už ve 3. předkole EL.

Kromě toho by čeští příznivci měli věnovat zvýšenou pozornost zápasu Šachtar-Basilej. Momentálně v žebříčku koeficientu držíme 15. příčku, která jako poslední zaručuje 5 zástupců v pohárové Evropě pro sezonu 2021/2022. Z lig, které jsou v žebříčku koeficientu pod českou už mají svého zástupce ve hře pouze Švýcaři. Proto by se českým klubům vyřazení Basileje rozhodně hodilo do krámu.

Související články:

Reklama