Reklama
Loading...
Reklama

Na Letné se koná další fotbalový návrat. Do Sparty se vrací pamětník posledního sparťanského titulu a člen silného ročníku 1992 Ladislav Krejčí a toto jméno tak uvidí fanoušci na soupisce nejúspěšnějšího českého klubu dvakrát. Talentovaný odchovanec  patřil mezi ty hráče, jimž prorokoval velkou budoucnost milovaný i nenáviděný trenér Jaroslav Hřebík. Jeho kariéra měla mít podobný scénář jako u současného obránce německého Hoffenheimu Pavla Kadeřábka. Jenže nějak se zadrhla.

 

V sestavě Sparty se začal Ladislav Krejčí pravidelně objevovat v roce 2012 a svůj první ligový gól dokázal vstřelit v derby se Slavií, jež Sparta vyhrála 3:0 a dokázala svou tehdejší dominanci na tradičním rivalem. Jedním ze sparťanských vrcholů pro něj zatím byl rok 2014, kdy Sparta získala domácí double, když ve finále poháru porazila plzeňského rivala na penalty. O dva roky později předvedla Sparta spanilou jízdu Evropskou ligou, kde jí vystavil stopku až ve čtvrtfinále španělský Villarreal a o Krejčího odchodu do zahraničí se v té době mluvilo již velmi hlasitě. 

Odborníci mluvili o tom, že jeho čas nastal a závody o něj nakonec vyhrála italská Bologna. Celku z druhé poloviny tabulky italské ligy měl pomoci výš a třeba i do evropských pohárů. Ve výsledku se však jednalo o nepovedený sňatek. Ladislav Krejčí nikdy nenašel pevné místo v základní sestavě a takřka každé přestupové období se spekulovalo o změně jeho působiště a několikrát přišel na přetřes jeho i návrat do Sparty. 

Ta mezi tím vyklidila nejvyšší pozice a za Slavií a Plzní dělá toho “třetího vzadu”. Jako důkaz může posloužit například již čtyřleté čekání na vítězství v tradičním derby pražských “S”. Ladislav Krejčí i samotná Sparta se nyní tak trochu hledají. Nyní mají možnost si vzájemně pomoci. Pokládám si však otázku, jak velkou ránu utrpěli Krejčího fotbalové sebevědomí. Na Letné podepsal tříletou smlouvu a pokud ji dodrží, bude v mateřském klubu i po třicátých narozeninách a k dalšímu zajímavému zahraničnímu angažmá si tím vlastně dobrovolně zavřel dveře.

Během italského angažmá vystřídal někdejší reprezentant několik pozic v sestavě a trenérský štáb díky tomu může vytvořit několik alternativ sestavy. To se může hodit v souvislosti se začátkem období “po Kangovi”. Fanoušci si teď jistě přejí, aby se neopakoval jeden scénář návratu z Itálie. Před pěti lety vítali zpět v rudém dresu Josefa Hušbauera a všichni víme, jaký byl další scénář a kde našel chlapec z Hradištka své fotbalové štěstí. Na Letné je dnes nežádoucí osobou.

O nástupu na novou cestu Sparta v posledních letech také mnohokrát mluvila a zabloudila hned do několika slepých uliček, přičemž jedna z verzí měla rovněž italskou příchuť. Blonďatému záložníkovi připravili na rodném stadionu poměrně velkolepé přivítání a dají se předpokládat velká očekávání. Na Krejčího příchodu může mít jistý podíl postava trenéra Kotala, s nímž se tvořivý záložník zná z mládežnických týmů Sparty a toto pouto může přinést jistý efekt i do prvního týmu Sparty. Jedná se však o dostatečný trumf.

O jasných vizích se na Letné také již pár let mluví a potřebný výsledek se zatím nedostavil. Krejčího příchod však dělá nejvyšší soutěž zase o něco zajímavější. Když před čtyřmi lety ze Sparty odcházel, asi si nikdo nepředstavoval jeho návrat v těchto souvislostech. Letenský tým však nesmí plakat nad rozlitým mlékem. 

Ladislav Krejčí se již ve fotbalové pubertě jevil jako nadstandardní hráč, ale teď má před sebou výzvu v podobě profesního restartu. Výzvu má však před sebou i Sparta. Jedním z jejich problému byla nejasnost pozic zkušenějších hráčů schopných usměrňovat ty mladé a talentované. Ladislav Krejčí má vzhledem ke znalosti letenských poměrů potenciál tento fakt převrátit. Sparta má nyní další pokus dokázat, že skutečně ví, co chce.

Související články:

  • Stoper české reprezentace posiluje Spartu
  • Atrakce Kanga mizí z české ligy
  • Reklama